Bănci și Asigurări

FMI: Noile reguli de creditare nu pot viza creditele ipotecare

FMI: Noile reguli de creditare nu pot viza creditele ipotecare

Autor: Razvan Voican

06.10.2011, 11:36 1184

Noile reglementări pregătite de BNR pentru descurajarea expunerii populaţiei la riscuri valutare neacoperite nu vor viza creditul ipotecar din cauza îngrijorărilor privind impactul pe care l-ar avea asupra pieţei, scrie FMI în cel de-al doilea raport de evaluare a acordului stand-by încheiat cu România în primăvară.

"Preţurile locuinţelor din România sunt exprimate în euro, iar creditele pe termen lung sunt denominate în monedă străină (în principal euro) pentru că piaţa de lei este lichidă doar pentru maturităţi scurte", afirmă experţii FMI subliniind o realitate mult invocată de către băncile comerciale şi cunoscută şi de BNR.

Precizările Fondului apar la câteva săptămâni după ce BNR a publicat un proiect de regulament care prevedea o serie de restricţii şi pentru creditul ipotecar, începând cu introducerea unui avans minim de 30% la creditele în euro - dublu faţă de nivelurile practicate în prezent de BCR şi BRD, primele două bănci de pe piaţă.

Ca şi când ar fi cineva interesat să se împrumute în lei pe 20-30 de ani la dobânzi cu cel puţin cinci puncte procentuale mai mari decât la euro, BNR a avansat introducerea unui regim favorabil creditului ipotecar în moneda naţională prin stabilirea unui avans minim de 15%.

Ieri, Radu Gheţea, preşedintele ARB, a anunţat tocmai de la tribuna BNR că în urma negocierilor cu băncile creditele pentru locuinţe nu vor fi afectate de noile reguli, însă ulterior, după ce oficialii BNR nu au făcut niciun comentariu, a revenit spunând că de fapt nimic nu este decis, iar Consiliul de Administraţie al BNR va lua hotărârea finală.

Rămâne de văzut dacă această hotărâre va contrazice evaluarea FMI potrivit căreia creditul ipotecar se va acorda în euro ca şi până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO