Bănci și Asigurări

FMI vede tot mai bine România: creşterea economică din acest an va fi de 5,5%, peste estimările anterioare

FMI vede tot mai bine România: creşterea economică din...

Autor: Roxana Rosu

11.10.2017, 10:31 624

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în sus creşterea economică a României în acest an, la 5,5%, de la 4,2% anterior, prognoza pe 2018 indicând un avans de 4,4%, potrivit raportului World Economic Outlook.

De asemenea, FMI previzionează o creştere de 3,3% a PIB-ului României în 2022.

În total, Europa va raporta o creştere economică de 2,5% în acest an, iar pieţele emergente, din care face parte şi România, un plus de 4,5%. În afară de România, singura ţară din Europa cu un avans estimat la 5,5% este Islanda. 

În ceea ce priveşte deficitul de cont curent, Fondul a modificat estimările pentru acest an la 3,3% şi se aşteaptă la un deficit de 2,9% anul viitor.  

În plus, preţurile de consum ar urma să urce cu 1,1% în acest an şi cu 3,3% anul viitor. 

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus ritmul de evoluţie a economiei interne din trimestrul II la 6,1% an/an, pe fondul unei dinamici mai bune a stocurilor şi cererii externe nete. Pe de altă parte, INS a redus estimările privind evoluţia investiţiilor productive, de la 2,4% an/an la 0.2% an/an. În semestrul I economia a urcat cu 5,9% an/an, evoluţie determinată de dinamica consumului (privat şi public) şi a stocurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO