Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare a Creditelor şi-a propus să dea garanţii de 730 mil. euro până la finalul anului

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

23.09.2013, 09:00 411

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţie deţinută de stat, vrea să ajungă până la sfârşitul anului la un volum de garanţii de 720-730 mil. euro acordate firmelor mici şi mijlocii. Nivelul este uşor peste cel al garanţiilor de anul trecut.

Rolul de instituţie de garantrare al Fondului a devenit mai vizibil abia în perioada de criză, pe măsură ce capacitatea firmelor de a aduce garanţii proprii la bancă s-a diminuat. De exemplu, în 2008 volumul garanţiilor acordate era de circa 170 mil. euro. Fondul are un stoc total de garanţii acordate de circa 900 mil. euro. Cea mai mare parte a garanţiilor sunt acordate pentru credite accesate de firme din comerţ.

umai 8% din garanţii sunt accesate de firme din agricultură, în timp ce jucătorii din industrie au o pondere de 25% din total. Oficialii fondului de garantare spun că intenţionează să-şi reducă expunerea pe comerţ şi să garanteze mai mult activităţile productive. Fondul a plătit anul trecut 40 mil. euro către bănci în contul garanţiilor acordate pentru credite care ulterior au ajuns în default. Aceasta înseamnă un coeficient de default de circa 4%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO