Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi-a majorat plasamentele în titluri de stat

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi-a majorat...

Autor: Claudia Medrega

24.08.2015, 00:00 217

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) şi-a schimbat anul trecut politica de investiţii, orientându-se preponderent spre investiţii în titluri de stat, după ce în anii trecuţi structura plasamentelor a fost relativ echilibrată între titluri de stat şi depozite bancare. Astfel, la fondul destinat garantării depozitelor bancare ponderea investiţiilor în titluri de stat a crescut de la 50,8% în 2013 la peste 70% în 2014. Sumele plasate în depozite bancare a coborât de la circa 44% în 2013 la aproape 27% în 2014, potrivit datelor din raportul anual al FGDB. Suma plasamentelor în titluri de stat a crescut de-a lungul anului 2014 cu 1,4 mld. lei. În cazul Fondului de Restructurare Bancară, resursele au fost plasate în proporţie de aproximativ 84% în titluri de stat şi 16% în depozite bancare. În strategia de investiţii, FGDB urmăreşte în principal lichiditatea plasamentelor şi minimizarea riscului, dar se uită şi la randamente.

„Resursele acumulate în fondul destinat garantării depozitelor şi în fondul de restructurare bancară au fost investite în conformitate cu Strategia anuală privind expunerea FGDB, strategie aprobată de consiliul de administraţie al BNR. Plasamentele au fost efectuate de FGDB în condiţii de minimizare a riscului şi de menţinere a unei lichidităţi adecvate a acestora, randamentul fiind doar un obiectiv complementar“. Capitalul mediu investit în cursul anului 2014 a fost de 4,2 mld. lei, în creştere cu 23,4% faţă de anul 2013. Portofoliul FGDB este diversificat din punctul de vedere al structurii maturităţii plasamentelor, cuprinzând atât plasamente pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO