Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii au „economisit” 6 mil. € prin repartizarea aleatorie

20.12.2009, 23:15 37

Administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) auprimit anul acesta circa 330.000 de clienti "gratis", dinrepartizarea aleatorie a persoanelor aflate la primul loc de muncasi care nu si-au ales fondul de pensii la care vor sa contribuie,arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de PensiiPrivate (CSSPP).

Pentru acesti clienti administratorii de pensii nu au platitniciun comision agentilor de marketing (care se ocupa de atragereaparticipantilor). Avand in vedere ca, in medie, comsionul platitunui agent este de circa 20 de euro, inseamna ca administratorii aueconomisit circa 6,6 milioane de euro. De la lansarea sistemului depensii private obligatorii la sfarsitul lui 2007, administratoriiau cheltuit zeci de milioane de euro sub forma de comisioane pentruatragerea de clienti noi.

Potrivit datelor CSSPP, de la inceputul acestui an si pana lasfarsitul lunii noiembrie au fost repartizare aleatoriu de catreCasa Nationala de Pensii peste 309.000 de persoane, iar indecembrie vor mai ajunge la "loterie" circa 20.000 de persoane,potrivit unor estimari.

Sunt repartizate aleatoriu persoanele cu varste de pana la 35 deani, aflate la primul loc de munca si care nu isi aleg fondul depensii private in termen de patru luni de la angajare. Numarulcelor care ajung in fiecare luna la repartizarea aleatorie esterelativ mare, avand in vedere ca majoritatea companiilor au opritangajarile.

"In principal este vorba de tineri absolventi, dar si depersoane cu varste pana in 35 de ani care se intorc din strainatatesi isi gasesc aici un loc de munca", spune Mircea Oancea,presedintele CSSPP.

Anul acesta cea mai buna luna pentru fondurile de pensii a fostfebruarie, cand au primit peste 57.000 de clienti prin"loterie".

La polul opus s-a aflat luna septembrie, cu doar 16.600 declienti. In prezent fondurile de pensii obligatorii au peste 4,8milioane de participanti, insa nu incaseaza constant contributii dela fiecare, in conditiile in care angajatorii se confrunta cuprobleme de lichiditati.  Pana la sfarsitul acestui an, fondurilevor primi clienti "gratis" proportional cu cota lor de piata.Repartizarea aleatorie a starnit discutii aprinse in ultimelesaptamani, dupa ce CSSPP a decis ca incepand cu ianuarie 2010, timpde doi ani, fondurile de pensii cu o cota de piata mai mare de 20%nu vor mai primi clienti prin "loterie", pentru a evitaconcentrarea excesiva a pietei.

Astfel, fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac, caredetin peste 60% din piata, vor fi excluse de la repartizareaaleatorie in urmatorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO