Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii critica inghetarea contributiei: E un dezastru, un circ

04.02.2009, 18:51 27

Reprezentantii fondurilor de pensii administrate privat (pilonul II) considera ca masura prevazuta de noul proiect de buget - mentinerea contributiilor la sistemul de pensii private la 2%, in locul cresterii la 2,5% asa cum este prevazut de legislatie - este una "aberanta", care va afecta atat administratorii, dar mai ales contribuabilii.

"Ne va afecta pe toti. Pe administratorii care isi vor vedea veniturile mai mici si va trebui sa isi ajusteze bugetele, pe actionarii care va trebui sa sustina financiar, si bineinteles pe contribuabili. Un guvern care nu are deloc credibilitate, care nu este capabil sa respecte legile, afecteaza intreaga imagine a tarii", spune Tudor Moldovan, director in cadrul grupului de asigurari Generali PPF.
Guvernul a luat aceasta decizie pentru a reduce cheltuielile bugetare intr-un an de criza globala si pentru a tempera deficitul bugetar.
"Ce s-ar intampla in 2010 daca aceasta masura ar ramane valabila? Efortul bugetar ar fi si mai mare. Ar insemna practic o crestere cu 50% a contributiei. Cand va veni alt guvern, o vom lua de la capat, este un dezastru, un circ", a spus Moldovan.
Mihai Cozma, directorul general al AIG Fond de Pensii, spune ca principalul lucru de neinteles este de ce nu se respecta legea.
"Sunt inca optimist, sper ca acest lucru va fi reversat. In caz contrar, nu vad niciun motiv pentru care in 2010 se va reveni la normalitate. Facand acest lucru o data, cea mai pesimista varianta este sa ramanem la nivelul de 2% si in urmatorii 2-3 ani", spune Mihai Cozma.
"Numarul de conturi goale creste de la luna la luna, ca urmare a crizei financiare, a somajului. Companiile private va trebui sa absoarba o pierdere si mai mare. Trebuie sa luam masuri foarte drastice de reducere a costurilor. In cazul, unui administrator, cele mai mari costuri sunt cu angajatii. Noi nu am luat inca o decizie in acest sens", mai spune Cozma.
Cei mai afectati sunt insa contribuabilii, in opinia Cristinei Nitescu, director al Omniasig Pensii Pivate.
"Inghetarea contributiilor pedepseste tanara generatie de astazi. Este greu sa faci calcule, dar dupa cele realizate de Federatia Europeana
a Fondurilor de Pensii, reducerea nivelului contributiilor la pensiile private obilgatorii cu 0,5% inseamna o reducere a pensiei private cu 15%."
Practic, o parte din banii de pensie ai fiecarui roman va fi administrata tot de stat, in loc sa fie administrata privat, unde randamentul este mai ridicat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO