Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private din România, pe locul 9 în Europa, cu un randament de 5%. Doar anul trecut românii au virat contribuţii în valoare de 5,9 mld. lei la fondurile Pilonul II

Fondurile de pensii private din România, pe locul 9 în...

Autor: Anelis Baciu

24.10.2017, 00:07 1634

Fondurile de pensii private din România (Pilonul II şi III) s-au clasat pe locul nouă anul trecut în topul celor mai performante fonduri din Europa cu un randament real de 5%, arată un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Fondurile de pensii private din România au pierdut o poziţie în clasament în comparaţie cu analiza din 2015.

Cele mai bune randamente au fost obţinute anul trecut de fondurile de pensii private din Polonia şi din Irlanda, ambele aducând participanţilor un câştig real de peste 8%. La polul opus, fondurile de pensii private din Cehia au avut un câştig real negativ anul trecut de 1,2%, în timp ce fondurile din Islanda au înregistrat un randament negativ de -0,3%.

Dacă luăm însă în calcul randamentul generat participanţilor de la înfiinţare până anul trecut, România se poziţionează pe locul doi în Europa, cu un câştig mediu real şi anualizat în perioada 2008-2016 de 6,8%. Randamentul fondurilor de pensii private din România este depăşit doar de fondurile de pensii din Croaţia, care au raportat un randament anualizat de 9,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO