Bănci și Asigurări

Fosta Nextebank vrea să acopere pierderile din ultimii trei ani cu 23 mil. euro din capital

Fosta Nextebank vrea să acopere pierderile din ultimii...

Autor: Anelis Baciu

17.03.2016, 00:03 548

Acţionarii Patria Credit Bank (fosta Nextebank), deţinută de fondul de investiţii Axxes Capital, care a preluat recent 55% din acţiunile băncii Carpatica, vor vota luni 21 martie reducerea capitalului social cu suma de 102 mil. lei (echivalentul a 23 mil. euro) pentru acoperirea pierderilor aferente anilor 2012, 2013 şi 2014, potrivit unui convocator al băncii.

Capitalul Patria Credit Bank se va reduce astfel până la 158 mil. lei (36 mil. euro). Odată cu reducerea capitalului mai rămâne neacoperită o pierdere de 18 mil. lei, care urmează să fie recuperată din profiturile viitoare, potrivit convocatorului.

Fosta Nextebank a avut pierderi de peste 152 mil. lei din 2010 încoace din cauza deteriorării portofoliului de credite. Rezultatele financiare pe anul trecut nu sunt publice, însă cel mai probabil banca a fost pe pierdere şi în 2015.

În strategia multianuală prezentată de fosta Nextebank la începutul anului trecut era prevăzută o pierdere de 15 mil. lei pentru 2015, iar revenirea pe profit este aşteptată abia în 2017.

Pe ordinea de zi a Adunării generale ex­tra­or­­dinare se regăseşte şi infor­marea acţionarilor de existenţa a două locuri de membru vacante în consiliul de administraţie al băncii, odată cu demisia lui Bogdan Merfea şi refuzul Roxanei Moldo­van de a intra în echipa de conducere.

Bogdan Merfea va rămâne însă pe poziţia de director general al fostei Nextebank, şi cel mai probabil renunţarea la funcţia de membru în CA are legătură cu formarea unui sistem dualist profesionist al instituţiei de credit în care consiliul de supraveghere să nu fie implicat şi în conducerea executivă.

Nextebank are o prezenţă redusă în sistemul bancar local, în condiţiile în care are o cotă de piaţă de sub 1%. Instituţia de credit are însă planuri de dezvoltare pe plan local. La jumătatea anului trecut Nextebank a achiziţionat linia de afaceri a companiei de microcreditare Patria Credit, aflată de asemenea în portofoliul Axxes Capital.

Totodată, la începutul acestui an Nextebank a ajuns la un acord pentru preluarea a 55% din acţiunile Băncii Comerciale Caraptica. Instituţia fomată în urma acestei fuziuni va ajunge la active de aproximativ un miliard de euro şi se va poziţiona pe locul 17-18 în topul băncilor locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO