Bănci și Asigurări

Francezii de la Groupama numesc un CEO român

Francezii de la Groupama numesc un CEO român

Denis Rousset, CEO Groupama Asigurări: Procesul de fuziune a fost finalizat şi este momentul să trecem la etapa următoare, să numim un manager român. Eu mă voi întoarce la Paris, unde voi ocupa o poziţie în cadrul Groupama.

25.07.2010, 23:14 308

Denis Rousset, francezul în vârstă de 44 de ani care a coordonatcea mai mare fuziune din piaţa asigurărilor, cea dintre Asiban, BTAsigurări şi OTP Garancia, în urma căreia a fost creată GroupamaAsigurări, se va retrage în noiembrie din funcţia de CEO alcompaniei.
El va fi înlocuit de un manager român, Sanda Nicoară (51 de ani),care în prezent ocupă poziţia de director general adjunct alGroupama Asigurări.
Grupul francez este cel mai mare investitor din piaţa asigurărilor,realizând într-o perioadă foarte scurtă, de numai trei ani,investiţii de circa 500 de milioane de euro pentru a intra pe piaţalocală şi a ocupa un loc în top 3.
"Procesul de fuziune a fost finalizat şi este momentul să trecem laetapa următoare, să numim un manager român. Eu mă voi întoarce laParis, unde voi ocupa o poziţie în cadrul Groupama", a declaratpentru ZF Denis Rousset, precizând că mai multe informaţii despreschimbarea de CEO vor fi făcute publice astăzi. Rousset se numărăprintre cei care au coordonat intrarea grupului pe piaţaromânească, fiind de la bun început la conducerea operaţiunilorlocale.

Primii francezi din asigurări
După ce timp de peste 15 ani niciun grup francez nu a fostinteresat de piaţa locală de asigurări, Groupama cumpără treicompanii într-o perioadă de numai un an. Francezii, cunoscuţi dreptcei mai agresivi investitori din piaţa locală a asigurărilor, aupreluat la sfârşitul lui 2007 BT Asigurări cu 100 mil. euro de laBanca Transilvania şi alţi investitori. Ulterior, în primăvara lui2008, au uimit întreaga piaţă atunci când au achiziţionat companiaAsiban pentru suma-record de 350 mil. euro, dublă comparativ cucifra de afaceri a asigurătorului. Până atunci, firmele deasigurări se vindeau la un multiplu de 0,7-1 al afacerilor.
În acelaşi an francezii au preluat la nivel regional divizia deasigurări a grupului maghiar OTP, prezent în România prin OTPGarancia, o companie de mici dimensiuni.
Sanda Nicoară, viitorul CEO al Groupama Asigurări, a ocupat poziţiade director general adjunct în cadrul BT Asigurări. Nicoară a fostunul dintre oamenii-cheie din echipa care a coordonat fuziuneadintre Asiban, BT Asigurări şi OTP Garancia, proces început întoamna lui 2008 şi încheiat în vara lui 2009. După crearea GroupamaAsigurări, Sanda Nicoară a fost director de constatare de daune şiservicii, iar ulterior a fost numită director general adjunct.Francezii au scos de pe piaţă brandurile Asiban şi BT Asigurări,care aveau notorietate, şi au introdus numele lor, aproapenecunoscut, pe piaţa locală la începutul anului trecut, investindcâteva milioane de euro în promovare. Întreaga fuziune a costat 20mil. euro. Anul trecut Groupama a ocupat locul trei în clasamentulasigurătorilor, cu o cotă de piaţă de 10%. Sanda Nicoară va preluao companie cu 2.600 de angajaţi şi 300 de agenţii şi puncte devânzare, dar şi cu pierderi. De când au intrat pe piaţa locală,francezii au mers pe minus, dar pentru 2011 şi-au bugetat atingereapragului de break-even (în care veniturile sunt egale cucheltuielile).
După schimbarea de CEO la Groupama, doar doi asigurători din topcinci vor mai fi conduşi de manageri străini (Allianz-Ţiriac şiAsirom).

Afacerile Groupama

  • Locul 3 în piaţa asigurărilor
  • Subscrieri de 195 mil. lei în primul trimestru, în scădere cu10%
  • Vinde atât asigurări generale, cât şi de viaţă
  • În 2009 a avut subscrieri de 887 mil. lei şi o cotă de piaţă de10%
  • A înregistrat o pierdere de 8 mil. euro din operaţiunile localeîn 2009
  • 2.600 de angajaţi
  • 300 de agenţii şi puncte de vânzare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO