Bănci și Asigurări

Francul elveţian, la un nou record istoric la cursul BNR. Ce credite au românii în această valută

 Francul elveţian, la un nou record istoric la cursul BNR. Euro se stabilizează

Autor: Ciprian Botea

18.07.2011, 13:23 3954

Francul elveţian a atins astăzi un nou recordfaţă de leu, paritatea oficială urcând la 3,7187 lei/franc, încreştere cu 3 bani faţă de şedinţa de vineri. Leul a pierdut peste7,5% faţă de franc de la începutul acestei luni pe fondulproblemelor cu datoriilor suverane din zona euro.


Ţineţi-vă bine dacă aveţi credit în franci elveţieni: cursul arputea urca la 3,9 lei

Deprecierea leului în faţa monedei elveţienevine în condiţiile în care investitorii continuă să se refugieze înplasamente în franci în dauna celor în euro, după ce testele destres aplicate băncilor europene au fost aspru criticate de cătreanalişti. Opt grupuri financiare europene nu au promovat testele şiau nevoie de capital suplimentar pentru a circa 2,5 miliarde euro,însă analiştii spun că testele au prea blânde şinu au luat în calcul toate riscurile legate de datoriileguvernamentale din zona euro.

Pentru că pe piaţa valutară locală rulajele cu franci elveţienisunt marginale, BNR calculează cursul în funcţiede cotaţiile euro/franc de pe pieţele internaţionale, respectivleu/euro de la Bucureşti.

Cei mai afectaţi de aprecierea monedei elveţieni sunt clienţiibăncilor care s-au împrumutat în franci în anii de boom aicreditării datorită dobânzilor mai mici afişate de bănci. Multecredite au fost luate la un curs de schimb de 2,2-2,3lei/franc.

Românii au de rambursat băncilor credite în franci - în generalgarantate cu ipoteci - în valoare de echivalentul a 3,2 miliarde deeuro. Cei care au au reuşit până acum să-şi plătească ratele latimp ar putea fi nevoiţi să facă eforturi şi mai mari, încondiţiile în care analiştii se aşteaptă la un curs de 3,9 lei/franc în lunile următoare.

Deşi rezultatele testelor de stres publicate vineri au fostmai optimiste decât estimările, acestea au fost criticate deanalişti deoarece nu aplică, în scenariile luate în calcul, şieventualitatea restructurării unor datorii de stat din portofoliu,dar şi pentru că pragul minim al ratei capitalului de rang întâi(Tier 1) este considerat prea mic.

Testele destresaplicatebăncilor europene au arătat că opt dintre aceste nu au promovatverificarea şi au nevoie de capital suplimentar de 2,5 miliarde deeuro.

Dobânzile practicate luni debăncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi auscăzut de la 2,37 - 2,87% la 2,2 - 2,7%, iar dobânzile pentrusumele plasate la o săptămână au coborât de la 2,67 - 3,17% la 2,55- 3,05%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO