Bănci și Asigurări

Francul elveţian se apreciează la 4,19 lei, maximul ultimelor cinci luni. Dolarul american, în urcare la 4,17 lei

Francul elveţian se apreciează la 4,19 lei, maximul...

Autor: Liviu Popescu

21.12.2015, 00:03 233

Francul elveţian s-a apreciat vineri la 4,19 lei, cu 1% peste nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins astfel maximul din vara acestui an încoace. BNR nu mai anunţase o paritate atât de ridicată din data de 24 iulie, când referinţa era cotată la nivelul de 4,2 lei.

De la începutul acestei luni, francul elveţian a câştigat 2% în faţa monedei naţionale.

Şi referinţa anunţată de BNR pentru un euro s-a apreciat vineri la 4,51 lei, cu 0,3% peste nivelul atins în şedinţa precedentă.

„Volumele mai mari decât media continuă să sugereze că deprecierea leului este cauzată de ordine co­merciale“, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Pe pieţele inter­naţionale, euro se tran­zacţiona vineri dimineaţa în apro­pierea noului minim al ultimei săptămâni atins faţă de dolar, respectiv 1,08 dolari pentru un euro.

La cursul de la Bucureşti, dolarul american a crescut vineri cu 0,6% faţă de şedinţa precedentă şi a ajuns la 4,17 lei.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING, spune că nu vede motive pentru a schimba prognoza ING pentru finele acestui an, de 1,05 pentru euro-dolar şi de 4,45 lei pentru un euro, având în vedere că decizia Rezervei Federale a SUA (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, de a majora dobânda de referinţă nu a fost o surpriză.

Astfel, consideră Dascălu, ar rezulta un curs de 4,24 de lei pentru un dolar.

Prin urmare, mo­neda americană ar trebui să se aprecieze în faţa leului în perioada ur­mătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO