Bănci și Asigurări

Francul elveţian şi dolarul s-au apreciat cel mai mult faţă de leu: +8%, respectiv +4%

Francul elveţian şi dolarul s-au apreciat cel mai mult...

Autor: Liviu Popescu

06.10.2015, 00:06 783

Francul elveţian a adus un câştig de 8% investitorilor care au ales să parieze pe această monedă în ultimele nouă luni, fiind urmat în clasamentul valutelor care s-au apreciat faţă de leu de dolarul american, cu un avans de 4%, potrivit datelor BNR. La polul opus se poziţionează hryvna ucrai­nea­nă, cu o depreciere de 23% în faţa leu­lui şi lira turceasă cu o scă­dere de 19% în perioada ianuarie-septembrie.

Dolarul american, care a avut un trend pu­ter­nic ascendent în pri­mă­vara acestui an deter­minat de consolidarea eco­nomiei SUA, cea mai ma­re din lume, a atins ma­ximul isto­ric de 4,2 în martie, pentru ca ulterior să se stabilizeze în jurul pra­gului de 4 lei. Com­pa­rativ cu nivelul atins la finele lunii septembrie din 2014, mo­neda americană s-a apre­ciat în faţa leului cu 12%, adică de aproape patru ori mai mult faţă de randa­men­tul obţinut din­tr-un depo­zit la termen în lei. La aceasta se mai adau­gă şi dobânda de 1,5% pe an pentru un depozit con­sti­tuit în această monedă.

Moneda americană se apre­ciase în ultima pe­rioa­dă de timp şi datorită fap­tu­lui că posibilitatea ca Fed să majoreze anul aces­ta ratele de dobândă a de­ter­minat mulţi in­ves­ti­tori să se orienteze către ac­ti­vele denominate în dolari.

Ieri, dolarul american a pierdut într-o singură şe­dinţă 1% în faţa monedei na­ţionale şi a ajuns la 3,91 lei în condiţiile în care la finele săptămânii trecute au fost publicate date slabe în legătură cu piaţa muncii din SUA. Astfel, posibilitatea ca Rezer­va Federală a SUA (Fed) să majoreze do­bânda anul acesta s-a diminuat. Ana­liştii de la ING spun că probabilitatea im­plicită ataşată de piaţă unei mişcări a dobânzii FED în octombrie este sub 10% şi circa 34% pentru decembrie.

Francul elveţian, care a înregistrat un avans spectaculos în a doua ju­mă­tate a lunii ianuarie odată cu renun­ţa­rea de către Banca Centrală a Elveţiei la plafonul de 1,2 franci pentru un euro, s-a apreciat de la 3,7 lei pe unitate cât era în prima şedinţă a anului la 4,04 lei pe unitate. Moneda elveţiană atinsese ma­ximul istoric de 4,58 de lei pe 23 ia­nua­rie, ceea ce i-a împovărat pe cei apro­ximativ 75.000 de debitori care figurau cu credite în această monedă.

Populaţia are credite în dolari de aproximativ 300 mil. lei şi credite în franci elveţieni de aproximativ 10 mld. lei. Pe de altă parte, depozitele în aceste  două monede, care s-au apreciat puter­nic faţă de leu în ultimii ani, însumează aproximativ 6,4 mld. lei.

Dolarul american a câştigat treptat teren în faţa euro în ultimul an, de la o pa­ritate de 0,79 unităţi pentru un euro, cât cotase BCE în octombrie anul tre­cut, la aproximativ 0,9 euro pentru un do­lar în prezent. În martie, când mo­ne­da americană atinsese maximul istoric, pa­ritatea dolar/euro era de 0,94 unităţi, ceea ce se reflectă şi pe piaţa locală. Tran­zacţiile cu dolari sunt reduse pe pia­ţa locală, astfel că banca centrală sta­bileşte cursul de schimb leu/euro în func­ţie de cotaţiile euro/dolar pe pieţele in­ter­naţionale şi leu/euro la Bucureşti.

Moneda naţională s-a apreciat în pri­mele nouă luni în faţa euro, respectiv un avans de 2%, de la 4,49 de lei pentru un euro la 4,41 lei. Moneda europeană, cea mai tranzacţionată valută de pe pia­ţa locală, a pierdut 0,5% în faţa leului în luna septembrie, o lună de altfel cu un calendar relativ liniştit pe piaţa valu­ta­ră. Luna prece­dentă adusese tur­bu­lenţe pe pieţele financiare deter­mi­na­te de încetinirea creşterii economiei Chinei, a do­ua cea mai mare la nivel mondial.

Problemele Chinei au fost resimţite şi pe plan local, antrenând creşterea cursului de schimb leu-euro şi a dobânzilor la lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO