Bănci și Asigurări

Francul rămâne aproape la egalitate cu euro pe pieţele externe, iar euro peste 4,5 lei

Francul rămâne aproape la egalitate cu euro pe pieţele...

Autor: Marius Oncu

19.01.2015, 16:57 184

În jurul orei 16:30, tranzacţiile din piaţa interbancară locală se perfectau la 4,5033 lei/euro, în scădere uşoară de la 4,5080 lei/euro la finalul şedinţei de vineri.

Pe piaţa externă, euro era cotat la aceeaşi oră la 1,0102 franci.

Euro a pierdut din nou teren în raport cu francul pe pieţele externe pe timpul nopţii, când au au fost mai activi jucătorii din Asia, fiind cotat în acest interval şi la 0,988 euro/franc. Moneda europeană a revenit şi a trecut uşor peste franc odată cu mutarea tranzacţiilor în Europa. Cel mai ridicat curs înregistrat pe parcursul zilei a fost de 1,0149 franci/euro.

Volumele din piaţa interbancară locală s-au situat la uşor peste 60% din media zilnică de anul trecut. Tranzacţiile au avut loc între un maxim de 4,45070 lei/euro, atins în deschiderea şedinţei, şi un minim de 4,5010 lei/euro.

"Volumele sunt mici, deşi sunt şi vânzători şi cumpărători. Probabil se tranzacţionează mai mult ordine comerciale. Regiunea nu se mişcă foarte mult, iar leul are o evoluţie similară. Activitatea mai slabă este determinată probabil de faptul că piaţa din SUA este închisă. În plus, au fost două zile (joi şi vineri, n.r.) agitate, astfel că jucătorii profită de linişte pentru a-şi analiza poziţiile", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

În regiune, forintul a stagnat în raport cu euro, iar zlotul s-a depreciat cu 0,4%. Piaţa bancară din SUA este închisă luni pentru o sărbătoare naţională.

Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei.

Cursul anunţat luni de BNR pentru francul eleveţian este cu 19,5% peste valoarea înregistrată miercuri, cu o zi înaninte ca banca centrală a Elveţiei să renunţe la la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternică a monedei elveţiene.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în 2011, când francul era aproape la paritate faţă de euro, la fel ca în prezent.

Pentru euro, BNR a anunţat luni un curs de 4,5018 lei, în scădere cu 0,77 bani comparativ cu vineri. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Referinţa pentru dolar a coborât cu 0,48 bani de la nivelul record înregistrat vineri la 3,8815 lei. Evoluţia dolarului în raport cu euro este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află luni la 0,05% - 0,42% pe an, faţă de 0,06% - 0,43% pe an vineri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,11% - 0,6% pe an, în scădere uşoară de la 0,12% - 0,62% în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a stagnat la 1,6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO