Bănci și Asigurări

Franks: FMI va reduce prognoza de creştere economică în 2012 la 2%, jumătate din proiecţia actuală

Franks: FMI va reduce prognoza de creştere economică în 2012 la 2%, jumătate din proiecţia actuală

Autor: Marius Radu - Mediafax

30.09.2011, 13:23 520

FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, noua proiecţie fiind la jumătate faţă de estimarea actuală, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat pentru Mediafax Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

"În mod cert va fi redusă (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranţă mai mică decât 3,5%, cât estimăm în prezent. Cred că va rămâne undeva la 2%", a spus Franks.

El a adăugat că riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut în ultimele trei luni în România, iar pentru a le contrabalansa este necesară menţinerea şi chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.

"Nu este vina României, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atât mai important ca reformele din program să fie menţinute. Programul este poliţa de asigurare necesară pentru a minimiza aceste efecte asupra României în viitor", a afirmat Franks.

Premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că prognoza de creştere economică pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilită de Guvern în luna octombrie, după consultări cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Pentru acest an, guvernul şi FMI mizează pe o creştere economică de 1,5%. Estimarea actuală pentru creşterea de anul viitor este de 3,5-4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO