Bănci și Asigurări

Franţa şi Germania susţin “Europa cu două viteze” pe care România o respinge

Franţa şi Germania susţin “Europa cu două viteze”...

Autor: Iulian Anghel

02.03.2017, 14:17 11735

Miniştrii de externe ai Franţei şi Germaniei Jean-Marc Ayrault şi Sigmar Gabriel au publicat un comunicat comun în care anunţă că susţin propunerea şefului Comisiei Europene Jean-Claude Juncker pentru crearea unei Uniuni Europene cu două viteze.

“Miniştrii de externe ai Franţei şi Germaniei salută Cartea albă asupra viitorului Uniuni Europene prezentată de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.”

Comisia Europeană a adoptat un plan de reformare a Uniunii Europene - "Carta Albă privind Viitorul Europei” - prezentat miercuri de preşedintele Jean-Claude Juncker. Planul trece în revistă cinci posibile direcţii ale blocului comunitar, axate pe o cooperare a ţărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piaţa unică, pe apărare şi securitate.

Viziunea Comisiei Europene reprezintă o contribuţie importantă la discuţiile mai ample privind viitorul Europei, în perspectiva celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma, în 25 martie, susţini cei doi oficiali.

“În vreme ce Uniunea Europeană trebuie să facă faţă unor ameninţări inedite, Germania şi Franţa împărtăşesc aceeaşi convingere: protecţia noastră cea mai bună şi cel mai bun atu al nostru, în viitor, este o Uniune Europeană mai puternică.

Trebuie să continuăm să acordăm prioritate formulării de răspunsuri la principalele sfidări de astăzi: să întărim rolul UE în calitate de actor de politică externă în vecinătatea sa şi la scară mondială; să asigurăm securitatea concetăţenilor noştri în faţa agravării ameninţării externe şi interne, inclusiv graţie politicii europene de apărare; să fixăm un cadru stabil şi de cooperare pentru a trata problema migranţilor şi a fluxurilor de refugiaţi; să stimulăm economia europeană favorizând convergenţa economiilor noastre şi mediul investiţional european, întărind economia socială de piaţă europeană pentru o creştere durabilă şi creatoare de locuri de muncă şi progresând spre finalul Uniunii Monetare Europene.”

“Pentru a răspunde imenselor sfidări cu care Europa se confruntă, avem convingerea că nu trebuie să revenim asupra ambiţiilor noastre: Uniunea Europeană este mai mult decât o piaţă unică. Ea este fondată pe valori comune, solidaritate şi stat de drept. Suntem conştienţi că sfidările actuale cer o Uniune European mai eficientă. Această convingere comună ne conferă o responsabilitate istorică pentru îmbunătăţirea fără încetare a funcţionării Uniunii şi păstrării valorilor şi a principiilor comune. Propunerile Comisiei pentru favorizarea noilor moduri de a acţiona mai eficient vor fi foarte utile în această perspectivă. Fără a pune în discuţie ce am câştigat, trebuie să găsim mijloace mai bune pentru a lua în considerare diferitele niveluri de ambiţie a statelor membre pentru ca Europa să răspundă mai bine aşteptărilor tuturor cetăţenilor europeni”.

Poziţia celor doi oficiali subliniază disponibilitatea Franţei şi a Germaniei de a adera la proiectul Europei cu două viteze sau a Europei cercurilor concentrice, în care nivelul deciziei va fi concentrat în mâna unui grup de ţări – nucleul – din zona euro. Propunerea este veche, dar Germania se opusese, până acum, unui astfel de proiect.

România se opune, oficial, “Europei cu două viteze”.

"Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Şeful statului a reiterat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic. Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă", a anunţat miercuri Administraţia Prezidenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO