Bănci și Asigurări

Frica stăpâneşte în continuare. Românii au pus la bănci 29 mld. lei în 2017, dar au luat credite de doar 12 mld. lei

Frica stăpâneşte în continuare. Românii au pus la...

Autor: Claudia Medrega

24.01.2018, 00:07 1551
Companiile şi populaţia şi-au majorat depozitele de la 274 mld. lei la 303 mld. lei în 2017, dar soldul creditelor a crescut doar de la 220 mld. lei la 232 mld. lei.
Companiile şi populaţia şi-au ma­jorat sumele economisite în bănci de la 274 mld. lei la finele anului 2016, până la 303 mld. lei în 2017, în timp ce soldul creditelor a crescut mai lent, doar de la 220 de miliarde de lei până la 232 de miliarde de lei, potrivit BNR. Depozitele populaţiei şi fir­melor au încheiat anul 2017 cu o creştere de circa 10%, rit­mul de creştere al sol­du­lui su­melor economisite fiind du­blu faţă de cel al cre­dite­lor. Eco­no­misirea a prins viteză în a doua parte a anului trecut, cu toate că bo­ni­ficaţiile plătite de bancheri au fost în declin, coborând sub 1%, în medie, iar ape­titului pentru con­sum a fost destul de mare. Băncile prezente pe piaţa românească au fost nevoite în ultimii ani să se bazeze mai mult pe sursele de finanţare locale, în condi­ţiile în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă. Instituţiile de credit s-au bazat până acum pentru finanţare în prin­cipal pe resur­sele atrase de la clienţii per­soa­ne fizice, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent. Sumele economisite de populaţie la insti­tuţiile de credit - în lei şi valută - cumulează 178,2 mld. lei, adică aproape 60% din totalul depozitelor bancare. Ritmul mediu anual de creştere al cre­ditelor private totale a fost în anul 2017 de circa 4,6%. Cu toa­te că îm­pru­mu­turile cresc mai lent decât de­po­zitele, avansul me­diu anual de anul trecut a fost cel mai bun din ultimii cinci ani. Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a ajuns în decembrie 2017 la un ritm anual de creştere de 5,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2016. Ascensiunea creditării a fost susţinută exclusiv de avântul împru­mu­turilor în lei, în timp ce creditele în valută au fost tot în declin. Faţă de noiembrie, împru­muturile private totale au scăzut în decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO