Bănci și Asigurări

Fuziunea „amicală“ NBG-Alpha ar crea a treia mare bancă locală

Fuziunea „amicală“ NBG-Alpha ar crea a treia mare bancă locală

Autor: Voican Razvan

20.02.2011, 23:56 39

Spre deosebire de ierarhia din Grecia, pe piaţa locală Alpha areoperaţiuni mult mai puternice, deţinând la sfârşitul lui 2010 ocotă de piaţă de 6,24% - aproape triplă faţă de Banca Românească,subsidiara NBG.

Din consolidarea celor două afaceri ar rezulta active de aproape30 mld. lei, care ar asigura un avans considerabil faţă de actualaocupantă a locului al treilea, Raiffeisen, dar încă la maredistanţă faţă de locul al doilea deţinut de BRD.

Alpha Bank a venit în România încă din 1994, înfiinţând fostaBanca Bucureşti, în timp ce NBG a intrat pe piaţă de-abia în 2003,când a devenit acţionar majoritar al Băncii Româneşti, dar fără săadopte o strategie de creştere puternică. În 2007 a fost interesatăde preluarea CEC, dar preţul oferit nu a fost consideratsuficient.

Discuţiile despre consolidarea pieţei bancare elene s-auintensificat şi apoi au fost lăsate deoparte de mai multe ori înultimul deceniu, însă au reapărut pe tapet în contextul crizei fărăprecedent cu care Grecia se confruntă de peste un an, poziţiafinanciară a băncilor elene fiind puternic afectată.

Vineri, Alpha Bank a anunţat pe bursa de la Atena că boarduldirectorilor săi s-a întrunit, a analizat propunerea "nesolicitată"a NBG şi a hotărât în "unanimitate" să o respingă. Explicaţiileinvocate: incertitudinile din mediul actual şi termenii propuneriiconsideraţi a nu fi în beneficiul acţionarilor Alpha. Alpha ainformat investitorii că în intervalul de o lună scurs de laprimirea ofertei a avut discuţii "exploratorii" cu NBG, asistate deconsultanţii săi fiscali şi juridici, însă concluzia a fost ceamenţionată.

Decizia a fost comunicată intern vineri seara şi în cadrul AlphaBank România, însă, potrivit informaţiilor care circulă la Atena,chestiunea nu este considerată tranşată.

Alpha primise propunerea de fuziune prin absorbţie din parteaNBG pe 18 ianuarie, cea mai mare bancă avansând o rată de schimb de8 acţiuni NBG contra 11 acţiuni Alpha, rezultând o evaluare decirca 3 mld. euro a băncii-ţintă pentru preluare.

Beneficiile invocate ale tranzacţiei ţin de crearea celei maimari şi celei mai bine capitalizate bănci din Grecia (cu active decirca 200 mld. euro), plus lider în Europa de Sud-Est, ceea ce arcrea o valoare "semnificativă" pentru acţionari. În acelaşi timp argenera economii de costuri şi posibilităţi de întărire aveniturilor.

Până vineri, pe piaţă circulaseră numai speculaţii, fărăconfirmări oficiale.

NBG susţine că este vorba despre propunerea unei fuziuni"prieteneşti". În noua entitate rezultată din fuziune statul elenar avea o participaţie directă de 0,9%, alături de sistemul publicde pensii care ar deţine 12%.

Ca şi în discuţiile precedente legate de fuziuni în sistemulbancar elen, un aspect foarte sensibil ţine de împărţireafuncţiilor de conducere. NBG îşi rezervă postul de CEO al noiibănci, în timp ce partenerilor de la Alpha le-ar reveni preşedinţia(neexecutivă) a Consiliului de Administraţie. Cele opt locuri dinboardul executiv, inclusiv cel de CEO, ar urma să fie împărţite înmod egal. În rest, s-ar aplica principiul "cel mai bun candidatpentru un anumit job".

Noua bancă ar opera sub numele NBG, dar sub logo-ul Alpha, carear urma să fie păstrat.

Autorităţile de la Atena au pledat în ultimul an pentru oconsolidare bancară, iar demersul actual al NBG nu poate ficonsiderat întâmplător având în vedere poziţia statului înacţionariat. Pe de altă parte, statul deţine acţiuni preferenţialeşi la Alpha, ca urmare a unei scheme de speciale de furnizare delichidităţi. Rămâne de văzut dacă NBG va plusa cu o ofertă maiatractivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO