Gândul: Se schimbă condiţiile în care poţi fi executat silit

4 feb 2016 Autor: Gândul

Românii care au datorii la bănci, la credite sau la carduri, vor putea fi executaţi silit mai greu. Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului de procedură civilă, potrivit căreia executarea silită nu va mai putea fi încuviinţată de executorii judecătoreşti, ci doar de instanţa judecătorească.
 
"Executarea silită nu va mai putea fi încuviinţată de executorii judecătoreşti. Competenţa de a încuviinţa cererea de executare silită va reveni instanţei judecătoreşti, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanşării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanţie a respectării dreptului justiţiabililor la un proces echitabil”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Până în prezent, competenţa de încuviinţare a cererii de executare silită a aparţinut executorilor judecătoreşti. Această atribuţie le-a fost acordată începând cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.138/2014.

"S-a revenit la vechea formulă prin care erau declanşate executările judecătoreşti prin decizia instanţei", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
 

Citiţi articolul integral pe Gandul.info

 
Cuvinte cheie:
executare silita
, conditii
, gandul
, instanta
, procedura
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide