Bănci și Asigurări

Garanti Bank majorează avansul minim pentru creditele de investiţii imobiliare în euro la 40%

Garanti Bank majorează avansul minim pentru creditele de...

Autor: Liviu Popescu

05.04.2016, 00:04 882
Garanti Bank, un jucător de talie medie din sistemul bancar local, a decis să majoreze avansul minim pentru un cre­dit de investiţii imobiliare în euro la 40% de la 25%, în timp ce avansul pen­tru creditele imobiliare în lei a rămas neschimbat la 15%.

Totodată, banca diminuează pon­de­rea creditului în valoarea garanţiei (LTV) de la 75% la 60% pentru cre­di­tele imobiliare în euro şi creditele de con­sum cu ipotecă în euro.

„Decizia de a majora avansul la cre­ditele imobiliare în euro este de natură pru­denţială şi vine în urma unei analize a pieţei şi a estimărilor aferente. Garanti Bank are un produs imobiliar foar­te com­petitiv“, a declarat Ufuk Tandogan, CEO al Garanti Bank. Astfel, Garanti Bank se alătură ce­lor­lalte bănci care au decis să majoreze avan­sul la creditele imobiliare în euro (Raif­feisen, Bancpost, Banca Româ­neas­că, BRD, Intesa).

Măsura nu are impact semnificativ pe piaţa imobiliară întrucât în prezent volumul creditelor noi în euro este mult sub cel al creditelor în lei. Cei mai mulţi clienţi ai băncilor se orientează către programul guvernamental Prima casă, care a ţinut pe linia de plutire creditarea de retail şi piaţa imobiliară în criză.

Garanti Bank România a accelerat anul trecut creditarea pe segmentul cor­po­rate cu 28%, în timp ce împru­mu­tu­rile acordate populaţiei au urcat cu 10,8%, banca obţinând un profit de 65 mil. lei. Pentru acest an, Garanti a alo­cat fonduri de 120 mil. euro pentru finan­ţarea sectorului corporate şi IMM-uri.

Subsidiarele locale ale grupului turc Garanti aveau la sfârşitul anului trecut un sold al creditelor de 6,74 mld. lei (circa 1,5 mld. euro), în creştere cu 15,7% faţă de 2014.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO