Bănci și Asigurări

Garanti Bank revizuieşte în creştere evoluţia PIB de la 3,7% la 4% pentru anul acesta: “2017 este anul în care menţinerea stabilităţii macroeconomice şi încurajarea investiţiilor sunt imperios necesare"

Garanti Bank revizuieşte în creştere evoluţia PIB de...

Autor: Mona Scarisoreanu

26.04.2017, 17:10 86

În 2016, România a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, pe fondul măsurilor de relaxare financiară care au determinat avansul semnificativ al veniturilor reale şi care au stimulat creşterea comerţului şi a transporturilor cu 11% faţă de anul anterior. Evoluţia PIB a fost, de asemenea, susţinută de sectorul serviciilor, care au accelerat cu 6% în 2016, şi în special de sectorul IT, care a înregistrat o creştere de 14% anul trecut, în comparaţie cu 2015. Pe de altă parte, investiţiile au scăzut cu 3% în 2016, comparativ cu o creştere medie de 6% în perioada 2014-2015, fiind aşteptată o uşoară revigorare anul acesta, se arată într-un comunicat al băncii.

În ceea ce priveşte evoluţia celorlalte sectoare, zona de construcţii rezidenţiale s-a bucurat de o creştere importantă, numărul de apartamente livrate fiind cel mai mare din 2009 şi până acum (52.000 în 2016 versus 63.000 în 2009). Segmentul spaţiilor comerciale şi de birouri a fost, la rândul său, pe o pantă ascendentă, încurajată de creşterea consumului şi de perspectivele economice optimiste.

Raportat la riscul de ţară, potrivit specialiştilor Garanti Bank, 2017 va fi un an echilibrat. Pe de o parte, incertitudinea legată de legislaţia financiar-bancară a scăzut după ce Curtea Constituţională a României a decis că legea dării în plată este parţial neconstiţuţională, iar cea privind conversia creditelor în franci elveţieni, neconstituţională. Pe de altă parte, deficitul bugetar ar putea trece anul acesta de ţinta de 3%, ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală, inclusiv ca rezultat al creşterii salariilor în sectorul public.

“2017 este anul în care menţinerea stabilităţii macroeconomice şi încurajarea investiţiilor sunt imperios necesare, pentru a asigura sustenabilitatea avansului economic şi a impulsiona creşterea productivităţii. România are fundamente macroeconomice bune şi un rating de investiţii stabil, motiv pentru care ne aşteptăm avansul economic de anul acesta să fie mai puternic ca 2016”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România.

Anul trecut, băncile au beneficiat de un context favorabil pentru împrumuturi după ce şi-au curăţat semnificativ bilanţurile şi după înjumătăţirea ratei creditelor neperformante la nivel de sistem. Astfel, în primele doua luni ale anului, împrumuturile noi (acordate cu preponderenţă în lei - 79% din totalul de credite noi) au crescut cu 14% (sub impulsul segmentului Corporate), faţă de 4,1% din perioada similară a anului trecut.

Inflaţia anuală a intrat pe un teritoriu pozitiv în 2017, încurajată de preţurile la alimente. Astfel, Garanti Bank se aşteaptă ca rata inflaţiei să ajungă la 2% anul acesta, în contextul în care preţurile administrative ar putea creşte până la finalul anului. Prin urmare, Banca Naţională a României (BNR) nu va mări rata dobânzii cheie anul acesta, potrivit raportului menţionat anterior. De asemenea, rata rezervelor obligatorii în valută ar putea fi diminuată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO