Bănci și Asigurări

Garanţiile acordate pentru Prima casă au ajuns în şapte ani la 184.000, iar valoarea la 16 miliarde de lei

Garanţiile acordate pentru Prima casă au ajuns în...

Autor: Anelis Baciu

21.11.2016, 00:05 688
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat de la imple­men­tarea programului Prima casă din 2009 şi până în prezent aproximativ 184.000 de ga­ranţii, în valoare totală de 16 mld. lei (3,6 mld. euro), pentru susţinerea finanţărilor desti­na­te achiziţionării/construirii de locuinţe în ca­drul programului guvernamental în valoare totală de peste 30 mld. lei.
 
Prima casă a menţinut pe linia de plutire cre­ditarea de retail în perioada de criză, iar în pre­zent a ajuns să reprezinte jumătate din tota­lul creditelor imobiliare acordate de bănci. Stocul de credite ipotecare, atât în lei, cât şi în euro, ajungea la finalul lunii septembrie la echi­valentul a 57 mld. lei, potrivit datelor BNR. În prezent, băncile acordă în principal cre­dite ipotecare în lei, ca urmare a restric­ţio­nă­rii cre­di­tului în valută de către BNR şi pen­tru a evita acu­mularea de credite neperformante.
 
Plafonul total al garanţiilor emise în acest an în cadrul programului Prima casă a fost su­plimentat de două ori, în luna mai şi în luna sep­tembrie. Ambele suplimentări au fost în va­loare de 500 de milioane de euro, ast­fel, că după cele două suplimen­tări, plafonul de garan­tare al programului guvernamental s-a ridi­cat în acest an la  2,69 miliarde de lei. Cererea ma­re de astfel de finanţări din acest an a fost deter­minată de incertitudiile privind credita­rea ipotecară ca urmare a dezbaterilor şi a intro­ducerii legii dării în plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO