Bănci și Asigurări

GE Money si Alpha Bank au facut due diligence la Banca Carpatica

19.11.2008, 21:10 81

Americanii de la GE Money si grupul elen Alpha Bank, care detin deja operatiuni pe piata financiara locala, au derulat recent activitati de due diligence la Banca Carpatica, afirma surse bancare.

Banca este de mai multa vreme la vanzare, procesul de selectare a potentialilor cumparatori fiind condus de banca de investitii Rothschild, angajata la inceputul toamnei. La sfarsitul lunii septembrie, actionarii institutiei de credit au declarat ca sunt luate in considerare "parteneriate strategice" cu orice institutie financiar -bancara.
Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea controleaza in nume propriu 36,26% din capitalul bancii, pachet de actiuni ce valoreaza in prezent 144,5 mil. lei (37,6 mil. euro) pe Bursa. Impreuna cu grupul Atlassib si mai multe persoane fizice, Carabulea detine circa 60% din capitalul bancii, valoarea pachetului ridicandu-se la 240 mil. lei (circa 62,2 mil.euro).
Nici Carabulea, nici oficialii Alpha Bank nu au putut fi contactati de ZF pentru comentarii. Reprezentantii GE Money au raspuns ca "politica grupului este de a nu comenta in niciun fel astfel de informatii".
Derularea operatiunilor de due diligence vizeaza in principal actualizarea informatiilor privind situatia financiara a bancii, nu implica o obligatie din partea celor doi potentiali investitori de a depune o oferta ferma de cumparare si nici nu exista un termen limita pentru un asemenea demers. GE Money a intrat in mod direct pe piata financiara locala la sfarsitul lui 2006, cand a cumparat companiile Domenia Credit (credite ipotecare), Ralfi IFN (credite de consum sub brandul Estima Finance) si Motoractive Leasing (leasing financiar), platind 140 mil. euro. In vara, operatiunile au fost unificate comercial sub brandul GE Money.
Surse bancare apreciaza ca in masura in care actionarii Carpatica ar avea nevoie de lichiditati, o achizitie din partea GE Money ar avea sens pentru afacerile grupului american care ar necesita o retea de distributie mai puternica pentru a se putea dezvolta.
De asemenea, grupul Alpha Bank are in derulare un plan pentru perioada 2007-2010 conform caruia filiala locala - unul din primii 10 jucatori dupa active - ar urma sa ajunga la 380 de unitati, la sfarsitul acestui an fiind prevazut sa urce la 200.
Carpatica detine o retea teritoriala de circa 250 de unitati, adica peste 4% din numarul total de unitati din sistemul bancar, plasandu-se intre primii zece jucatori din acest punct de vedere. Zvonurile privind o posibila vanzare a bancii nu sunt noi, iar Carabulea a admis ca a fost contactat de mai multi investitori pe parcursul anului. 
Carpatica estimeaza ca va incheia anul cu un profit net de 6,76 mil. lei (1,8 mil. euro), de aproape sapte ori mai putin decat prognozase initial, in conditiile in care profitul net din primul semestru a fost de 3,38 mil. lei (965.000 de euro), cel mai slab rezultat semestrial din ultimii sase ani, iar in trimestrul al treilea banca a pierdut 1,47 mil. lei (0,4 mil. euro). Activele au ajuns la 606 mil. euro, iar capitalul social este de 53,8 mil. euro. Banca resimte nevoia de resurse, majorand succesiv dobanzile la depozitele in lei pana la 14,75% pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO