Bănci și Asigurări

Gelin, BRD: Daca recesiunea continua, adevarata criza pentru banci va veni anul viitor

Gelin, BRD: Daca recesiunea continua, adevarata criza pentru banci va veni anul viitor

Patrick Gelin, presedintele BRD: Pentru a feri o companie de faliment trebuie ca toata lumea sa faca eforturi: toate bancile creditoare, nu numai una, apoi trebuie ca si furnizorii sa contribuie, conducatorii companiilor trebuie sa faca eforturi si, nu in ultimul rand, proprietarii trebuie sa fie responsabili si sa-si sustina afacerile pentru ca stim ca in multe cazuri prefera sa-si tina banii in strainatate.

01.12.2009, 23:05 73

BRD, a doua mare banca de pe piata, a investit 150 mil. euro laemisiunea de titluri de stat in euro prin care Finantele au atrassaptamana trecuta peste 1,4 mld. euro, insa prin aceasta practicsi-a epuizat plafonul de expunere pe statul roman pentru 2009,afirma Patrick Gelin, presedintele bancii, intr-un interviu acordatZF la incheierea mandatului.

"Nu putem subscrie fara limita titluri de stat pentru ca noi cabanca listata trebuie sa dam socoteala si actionarilor sianalistilor care ne urmaresc expunerile si avem un plafon maximchiar si pentru riscul suveran, care este redus. Apoi este sipolitica Société Générale de a evita o concentrare prea mare aexpunerilor", spune Gelin, 64 de ani.

Fiecare banca are un astfel de plafon, al carui nivel depinde depolitica bancii-mama.

Mai pot aparea surprize negative

Evaluand portofoliul de active al BRD in ansamblu, Gelin sustineca "este evident faptul ca riscurile sunt mai bine controlate decatpe media sistemului bancar".

"Mai pot aparea surprize negative, insa in prezent stam mult maibine decat competitorii nostri. Rentabilitatea BRD este absolutcorecta, iar banca nu este in niciun caz in situatia de a ficonsiderata un element de risc important pentru piata locala saupentru Société Générale."

In aceste conditii, el spune ca actuala criza ingusteazaecarturile dintre banci.

"Nu este exclus ca intr-o zi BRD sa devina cea mai mare banca depe piata, insa nu vrem ca aceasta sa se intample cu pretuldegradarii rentabilitatii, a productivitatii sau a relatiei cuclientii. Nu vom deveni lider de piata aruncand cu credite saualergand dupa alte active care sa ne umfle bilantul cu orice pret,ci doar ca rezultat al unei evolutii a sistemului bancar si a BRD."El sustine ca banca a devenit deja lider de piata pe segmentulclientilor corporate mari, pe care l-a supervizat personal -multinationale si societati romanesti mari.

In acest context, afirma ca Société Générale priveste BRD ca peunul dintre pilonii fundamentali ai dezvoltarii grupului, alaturide filiala din Cehia, si o sustine in consecinta.

Am avut turbulente puternice anul trecut

Seful BRD isi aminteste ca banca a resimtit turbulente puternicein lunile care au urmat prabusirii Lehman Brothers in septembrie2008, insa spune ca le-a depasit cu ajutorul bancii-mama SociétéGénérale, "care a jucat un rol considerabil".

"Nu am stat in dealing, insa am lucrat ora de ora cu Trezoreriabancii, am fost intr-o legatura stransa si cu BNR, si cu Parisul,care ne-a injectat lichiditate. Am facut-o cu calm, fara mareingrijorare. Sigur, temerea majora era sa nu cada si un alt gigantprecum Goldman Sachs, insa atunci ar fi fost un cutremur pentruintreg sistemul bancar international."

Dintre momentele dificile ale mandatului sau de peste opt ani laconducerea BRD, Gelin mentioneaza perioada de inceput, in care atrebuit sa se acomodeze "cu un mediu economic dificil, cu oinflatie de 40%".

"A fost destul de dificila si migrarea sistemului informatic peo noua platforma, si restructurarea retelei de unitati pentru caprocedurile inca nu erau bine reglate si puteau genera riscoperational. Dar le-am traversat cu bine pe toate. Privind in urma,nu a fost usoara nici densificarea retelei si recrutarea masiva acirca 4.700 de oameni din 2004 pana in 2009, fiind probleme deintegrare, de adaptare."

Cand a venit in Romania, in 2001, obiectivul principal almandatului sau era sa faca din BRD o institutie bancara care safunctioneze dupa normele Société Générale si dupa standardeleinternationale si in acelasi timp sa o transforme intr-o bancauniversala.

Gelin spune ca odata cu aparitia crizei, de la sfarsitul lui2008 si pe parcursul lui 2009 banca a intrat intr-o faza deconsolidare pentru a putea traversa criza.

"Ne-am concentrat pe eficienta operationala, adica peimbunatatirea la maximum a proceselor si procedurilor interne -care constituie un proiect mare la nivelul Société Générale - si peconsolidarea relatiilor cu clientii - ceea ce pe segmentul deretail vizeaza fidelizarea totala a clientelei."

Dobanzi mai mici la credite, ultima decizie

BRD va anunta in cateva zile reduceri de dobanzi la creditelepentru persoane fizice, in principal la cele in lei, dupa ce maimulte banci au operat in ultima vreme ajustari ale dobanzilor laimprumuturi, mai ales la cele noi. "O facem pentru ca am consideratca este normal sa o facem in actuala situatie, insa nu sunt sigurca va exista un efect pozitiv asupra cererii de credite, careramane foarte scazuta", spune Gelin.

El afirma ca reducerile de dobanda cele mai mari vor fi operatela creditele in lei, pentru ca la euro marja de dobanda este multmai mica decat la lei.

Cu o experienta de peste opt ani pe piata romaneasca, Gelin nuintrevede in 2010 vreo crestere a creditului de consum. "Ma asteptla o curba plata a creditului de consum, probabil vom inlocuicreditele rambursate, dar nu vad nicio crestere a soldului." Inacelasi timp, el nu anticipeaza o reluare a cresterii nici in cazulcreditelor pentru firmele mici. "In cazul celor mijlocii ar fisanse de relansare a creditului, insa cu dificultate si inprincipal pentru companiile exportatoare, in functie de redresareapietelor vestice."

Bancherul spune ca in perioada 2004-2008 toate bancile au facutexcese la creditare, chiar si BRD intr-o masura, si va lua timppentru ca sistemul sa digere cresterea prea rapida.

In opinia sa, ameliorarea treptata a situatiei economice panaspre sfarsitul lui 2010 ar fi un scenariu optimist pentru anulviitor. "Nu stiu care va fi evolutia economiei, insa dacarecesiunea continua din diferite motive - fie de natura interna,fie care tin de exterior - adevarata criza pentru bancile dinRomania va veni anul viitor, pentru ca vor fi falimente decompanii, iar daca o companie cade, furnizorii nu-si mai iau banii,creste numarul somerilor si apar multe efecte negative in lant.Deocamdata, doar partea fragila a economiei a fost atinsa."

Luni-seara, Gelin a condus alaturi de succesorul sau, GuyPoupet, o sedinta in care au fost discutate posibilitati desprijinire a clientilor companii ai BRD.

"Trecem in revista intreg portofoliul de clienti pentru a vedeacare ce dificultati au si ce solutii putem gasi. Trebuie insa catoata lumea sa faca eforturi: toate bancile creditoare, nu numaiuna, apoi trebuie ca si furnizorii sa contribuie la gasirea unorformule, conducatorii companiilor trebuie sa faca eforturi si, nuin ultimul rand, proprietarii trebuie sa fie responsabili si sa-sisustina afacerile pentru ca stim ca in multe cazuri prefera sa-sitina banii in strainatate."

Gelin crede ca din cauza instabilitatii politice prelungiteRomania risca sa-si intarzie recuperarea decalajului de dezvoltarefata de Vest, in loc sa-l scurteze, "pentru ca parghiileadministrative si politice nu sunt puse la treaba".

Nu renunt la actiunile BRD

Gelin, unul dintre cei mai longevivi sefi de banca de pe piatalocala, se retrage din functia de presedinte al BRD la sfarsitulacestui an, insa isi va pastra portofoliul de actiuni, pe care leconsidera o investitie buna.

"Sigur ca voi sta mai departe cu un ochi pe BRD, si nu doar peBRD, ci si pe Romania, pentru ca mi-am petrecut aproape noua anidin viata aici, o parte din viata mea este aici si voi urmari atentce se va intampla mai departe. Voi pastra actiunile pentru ca amincredere in aceasta banca, iar pretul actual nu reflecta valoareareala." Valoarea actuala a BRD este de 2,2 mld. euro, fata de 6mld. euro cat a fost in 2007 pe varful pietei bursiere.

Dupa mai bine de opt ani la conducerea BRD, Gelin considera carealizarea sa cea mai mare este ca banca "a devenit, intr-adevar, oreferinta pentru piata romaneasca, putandu-se compara favorabil cumulte alte banci mari din Europa Centrala." El nu intentioneaza saintre in domeniul consultantei, asa cum fac multi bancheri atuncicand se retrag din activitate. "Probabil voi prelua o functienon-executiva in cadrul SocGen." Gelin nu a dorit sa pastreze laBRD nici macar o pozitie onorifica.

Principalele provocari pentru succesorul sau, GuyPoupet?

"Sa gestioneze bine iesirea bancii din perioada de criza si saia decizii bune pentru dezvoltarea viitoare a BRD, pentru ca maisunt multe de facut."

Evaluarile lui Gelin

  • Nu este exclus ca intr-o zi BRD sa devina cea mai mare banca depe piata
  • Mai pot aparea surprize negative, insa in prezent stam mult maibine decat competitorii nostri
  • Ameliorarea treptata a situatiei economice pana spre sfarsitullui 2010 ar fi un scenariu optimist
  • Daca recesiunea continua din diferite motive, adevarata crizapentru banci va veni anul viitor, pentru ca vor fi falimente decompanii
  • Nu putem subscrie fara limita titluri de stat
  • Reducem dobanzile pentru asa consideram ca este normal, dar nucred ca va fi efect pe cererea de credite

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO