Bănci și Asigurări

Generali PPF a preluat Ardaf si RAI Asigurari cu 80 mil. euro

Generali PPF a preluat Ardaf si RAI Asigurari cu 80 mil. euro

Sergio Balbinot: Romania este o piata strategica pentru noi si una dintre pietele din UE cu cea mai mare crestere

26.06.2008, 19:10 235

Generali PPF Holding, un joint-venture intre grupurile Generali (Italia) si PPF (Cehia), a anuntat ieri preluarea companiilor de asigurari Ardaf si RAI de la fondul de investitii PPF Investments.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa surse din piata afirma ca aceasta este de circa 80 mil. euro. Ziarul Financiar a scris inca din februarie despre aceasta achizitie, citand surse din piata.
Generali PPF reuneste operatiunile din Europa Centrala si de Est ale celor doua grupuri si mai detine de piata locala Generali Asigurari, care avea o cota de piata de 5,3% la sfarsitul anului trecut. Dupa preluarea societatilor Ardaf si RAI, pentru care grupul asteapta acum aprobarea autoritatilor, cota de piata a Generali PPF va ajunge la 11,7%.
"Romania este o piata strategica pentru noi si una dintre pietele din UE cu cea mai mare crestere din ultimii ani. In urmatorii cativa ani, conditiile economice ale tarii vor continua sa sustina cresterea de doua cifre a pietei asigurarilor. Aceasta tranzactie ne va dubla cota din piata romaneasca a asigurarilor, pana la 11,7%", a declarat Sergio Balbinot, CEO al grupului Generali.
PPF Investments, care si-a vandut catre Generali PPF participatiile de 72,7% din Ardaf si 99,9% din RAI, a preluat aceste doua companii in martie anul trecut. Ardaf a fost cumparata de la omul de afaceri Ovidiu Tender, suma platita de cehi pentru pachetul de 56% detinut de acesta fiind de 35 mil. euro. Un pachet de 14,5% din titlurile Ardaf a fost achizitionat de la avocatul Daniel Voicu pentru circa 7,6 mil. euro.
Inainte de a vinde cehilor, actionarii Ardaf au realizat o majorare de capital de 30 mil. euro pentru a rezolva problemele de solvabilitate ale companiei.
In aceeasi perioada, PPF Investments a cumparat si RAI Asigurari, o societate de mici dimensiuni, lider pe piata asigurarilor de sanatate pentru calatorii in strainatate, cu afaceri de 8 mil. euro anul trecut. Vanzatorul in acest caz a fost familia Tudor. Ulterior, Daniel Tudor a fost numit presedinte si director general la Ardaf.
Dupa preluarea de catre PPF Investments, Ardaf a reusit sa isi reduca pierderile cu 61% comparativ cu 2006, pana la 17,6 mil. euro. Compania a raportat pentru anul trecut afaceri de circa 50 mil. euro, iar in acest an se asteapta la o dublare.
In 2007, Ardaf a fost numarul 12 in piata asigurarilor, insa in primul trimestru al acestui an a reusit sa urce pe locul cinci, cu afaceri de 40,6 mil. euro, in principal datorita vanzarilor mari de polite RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO