Bănci și Asigurări

Generali tinteste 10% din piata pensiilor facultative

05.02.2009, 18:34 24

Generali Pensii, companie care va lansa in scurt timp un fond de pensii facultative (pilonul III) cu risc moderat, si-a propus sa obtina 10% din aceasta piata, adica aceeasi cota ca pe segmentul pensiilor obligatorii (pilonul II).

"Vom incerca sa crestem mai mult decat piata, astfel incat sa castigam mai multi participanti si sa recuperam perioada in care n-am fost prezenti pe aceasta piata. Pe termen mediu, este normal sa dorim sa avem in pensii facultative aceeasi cota de piata ca si pe segmentul pensiilor obligatorii", a declarat Ioan Vreme, directorul general al Generali Pensii.
Pe piata pensiilor facultative activeaza in prezent zece fonduri ale ING Asigurari, Aviva, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii, Raiffeisen Asset Management, OTP Garancia, Interamerican Pensii si Asirom Concordia.
La sfarsitul anului trecut, fondurile aveau circa 150.000 de clienti, numarul acestora urmand sa ajunga la 300.000 la finalul anului, potrivit unor estimari ale jucatorilor din piata.
"Este greu sa apreciem impactul crizei in pensii facultative, dar cu siguranta elanul pietei se va diminua. Cred ca angajatorii vor avea un proces de decizie mult mai lung atunci cand vor dori sa incheie pensii pentru angajati, nu vor fi la fel de entuziasti ca pana acum", afirma Vreme.
Piata pensiilor facultative se bazeaza pe vanzarile catre companii, datele oficiale aratand ca pentru mai mult de jumatate din clienti contributiile sunt platite de angajator.
Pe de alta parte, piata nu va creste asa cum se asteptau administratorii de pensii, deoarece contributiile la fondurile facultative nu au fost scutite de la plata CAS (contributii de asigurari sociale de stat), asa cum anuntase in urma cu cateva luni guvernul. Pragul de deductibilitate a contributiilor de la impozitul pe venit sau profit a fost majorat atat pentru angajat, cat si pentru angajator la 400 de euro, dublu fata de 2008.
"Problema este ca angajatorul nu are niciun avantaj. Diferenta intre a majora salariul si a oferi o pensie facultativa este foarte mica, deci nu e stimulativa. S-a facut doar o jumatate de pas in ceea ce priveste deductibilitatea: a fost dublata, dar se declara ca o sa fie totala, ca nu se va plati CAS. Nu am gasit aceasta prevedere in lege", a mai spus seful Generali Pensii.
Pe segmentul pensiilor obligatorii, compania are circa 372.000 de clienti pentru care s-au incasat pana acum contributii. Generali va lansa in curand un site prin intermediul caruia clientii pot afla situatia contului de pensie (informatii cum ar fi valoarea unitatii de fond, numarul de unitati sau sumele virate de catre angajator).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO