Bănci și Asigurări

Gheţea, ARB: Dacă nu se modifică legea, creăm o stare de procesomanie

25.08.2010, 23:50 29

Disputele legate de posibilele interpretări ale Ordonanţei deUrgenţă nr. 50 din iunie privind creditele pentru consumatori, înspecial în privinţa resetării dobânzilor, arată că forma actualăare lacune şi trebuie modificată, altfel există riscul instalăriiunei stări de "procesomanie" la nivel naţional, spune Radu Gheţea(desen), preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CECBank.
Principalele controverse sunt legate de aplicarea prevederilorordonanţei în cazul creditelor acordate în trecut cu dobândăvariabilă, indexată la un indice intern al băncii (aşa-numitadobândă de referinţă, care măsoară costurile de refinanţare aleinstituţiei). Majoritatea juriştilor din bănci consideră că înforma actuală, ordonanţa obligă banca să menţină marja stipulată încontract, dar să o aplice unui indicator independent - Robor la leisau Euribor la euro - renunţându-se astfel la indicatorii interni,care au valori semnificativ mai mari. Aceasta ar conduce la oscădere considerabilă a costurilor pentru clienţi, iar foarte mulţiîncearcă acum să profite de această oportunitate.
"Ce mi se pare deosebit de periculos în acest moment esteinterpretarea care să dă în diverse ocazii, de către unele persoaneşi chiar de presă. Asta spune că ordonanţa are lacune, care trebuiecorectate, tocmai ca să nu ajungem la procese, amenzi. Vrem săcreăm o stare de procesomanie în toată România?", afirmă Gheţea.ARB a purtat numeroase discuţii cu Autoritatea Naţională pentruProtecţia Consumatorului (ANPC), instituţia care a promovat aceastăordonanţă, însă până acum nu a avut o poziţie publică.
În mod paradoxal, poziţia băncilor comerciale a fost apărată chiarde către Banca Naţională, prin vocea şefului Supravegherii, NicolaeCinteză, care se teme că reducerea dobânzilor ca efect al noilorreglementări va conduce la pierderi importante pentru majoritateajucătorilor.
Reacţia lui Gheţea vine după ce Constantin Cerbulescu, preşedinteleANPC, a venit cu precizări la textul ordonanţei, prin care alămurit că băncile pot găsi formule prin care să menţină costulcreditelor în derulare la nivelul din iunie, urmând ca ulterioracesta să fluctueze în funcţie de indicatorii de referinţă. Tot ela arătat însă că agrearea noii formule de calcul este subiect denegociere între client şi bancă, iar dacă nu se ajunge la oînţelegere, clientul poate să se adrese instanţei dejudecată.
"Ordonanţa de urgenţă şi directiva europeană pe care o transpune(nr. 48/2008 - n. red.) nu au fost făcute pentru reducereadobânzilor, ci pentru crearea unui mediu concurenţial corect. Nu amsentimentul că toţi clienţii vor începe procese pentru scădereadobânzilor. E ca şi cum s-ar duce să dea în judecată magazinul Xpentru că are un preţ prea mare la televizoare. Dobânzile depind depiaţă", spune Gheţea. Din experienţa internă a CEC Bank, Gheţeaspune că deşi clienţii au fost notificaţi în scris în privinţamodificării contractelor de credit, doar foarte puţini au venit înagenţii pentru a semna actele adiţionale, probabil din cauzasuprapunerii cu perioada de concedii.
Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul producătorului de mobilierMobexpert, spunea în cadrul dezbaterii "ZF Expert" organizată laînceputul săptămânii că băncile refuză să "împartă povara crizei":în timp ce majoritatea firmelor şi-au redus preţurile pentru aproteja puterea de cumpărare a clienţilor lor, dobânzile la crediteau urcat. ZF a invitat la dezbatere şi bancheri pentru a asigura unechilibru al discuţiilor, însă aceştia au contramandat în ultimaclipă.
Principala prevedere pentru care Şucu consideră oportună Ordonanţa50 este eliminarea comisionului de rambursare anticipată, ceea cear trebui să dea mai multă libertate clienţilor să iasă dincontractele de credit când consideră costurile prea mari. Iniţialbancherii au fost mai vocali în privinţa eliminării comisionului derambursare pentru creditele în derulare (prevedere care excedelegislaţia europeană), însă aceasta a căzut acum în planul doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO