Bănci și Asigurări

Gheţea, CEC Bank: Există perspectiva unor fuziuni, a unor achiziţii, o restructurare a acţionariatului în sistemul bancar

Gheţea, CEC Bank: Există perspectiva unor fuziuni, a...

Autor: Liviu Popescu

08.06.2015, 10:21 1203

Relaţia bancă-client este cel mai nevralgic punt al sistemului bancar românesc, un punct nevralgic al sistemelor bancare din regiune, iar cu cât această problemă va fi atenuată, rezolvată mai repede, cu atât sistemul economic, economia ţării va beneficia mai repede de oportunităţile pe care le oferă creditul, în condiţille în care România este o ţară în care intermedierea bancară este covârşitoare, a spus Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei române a băncilor (ARB) la ZF Bankers Summit ’15.

“Slăbiciuni la zi ar mai fi cele externe, există o perspectivă a unor fuziuni, a unor achiziţii, o restructurare a acţionariatului în cadrul sistemului bancar. Este o etapă în care nu îţi poţi permite să faci dezvoltări foarte laborioase atât timp cât există aceste procese. Probabil că această etapă se va termina destul de repede”, a mai spus Gheşea.

El a adăugat că la capitolul plusuri se poate spune că sistemul bancar a ieşit cu bine din criză şI nu au fost seisme sau lucruri care să ducă la insolvenţă sau falimente.

Alte declaraţii făcute de Radu Gheţea:

Guvernatorul BNR spunea acum câteva zile că să ne ferim de momentul în care deponenţii nu vor mai fi interesaţi să aducă bani la bancă. Dacă toţi am conştientiza acest lucru, vom ţine dobânzile la credite şI la depozite la un nivel care să facă posibilă activitatea bancară.

Trebuie să ne adaptăm la piaţă şi să lucrăm cu marje foarte mici, sistemul bancar are capacitatea pentru acest lucru. Pe măsură ce piaţa de real estate va cunoaşte o anumită evoluţie crescătoare, o să vedem şI o creştere a profitabilităţii băncilor, venită din vânzările de active pe care noi am făcut write-off, am scos în afara bilanţurilor.

Nu cred că o să ducem lipsă de fonduri atât timp cât va fi cerere bancabilă.

Digitalizarea bancară va avea un efect diferit decât se întâmplă în present în alte părţI ale lumii. În România, digitalizarea bancară va grăbi bancarizarea populaţiei. Sistemul bancar românesc va exploata acest lucru, mizăm foarte mult pe introducerea mobile banking.

Prezenţa noastră în mediul rural s-a dovedit una benefică pentru persoanele fizice autorizate, cei care au o fermă cu câteva animale şi care au beneficiat de subvenţii din partea statului sau a UE.

Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, nu ne-am gândit să ne extindem, ci să ne consolidăm acolo unde apar şi primele semne că localitatea respectivă să va dezvolta, că există o industrie în care merită sa fii prezent. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO