Bănci și Asigurări

Gigantul american MetLife se uită la subsidiara locală a britanicilor de la Aviva

Gigantul american MetLife se uită la subsidiara locală a britanicilor de la Aviva

Andreas Vassiliou, CEO pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul MetLife: Urmărim să ne poziţionăm mai bine pe piaţa din România, iar în acest moment lucrăm la strategia de dezvoltare a afacerilor locale de asigurări de viaţă şi pensii private. Practic putem să creştem în două moduri, organic sau prin achiziţii, şi luăm în considerare ambele variante.

Autor: Ciprian Botea

15.11.2011, 00:07 1447

Americanii de la MetLife, care controlează pe plan local compania Alico (fosta AIG Life), vor să cumpere mai multe companii de asigurări din Europa Centrală şi de Est, iar surse din piaţă afirmă că subsidiara locală a Aviva este una dintre ţinte.

MetLife, care a cumpărat anul trecut divizia de asigurări de viaţă a AIG pentru 16 miliarde de dolari, vrea să se extindă în Europa de Est în contextul în care mai multe grupuri financiare străine vor să renunţe la operaţiunile din regiune.

Oficialii MetLife au confirmat că se uită la cinci-şase companii pe care ar putea să le cumpere în Europa Centrală şi de Est, dar nu a dorit să precizeze ce ţinte au în vedere pe piaţa românească.

"Urmărim să ne poziţionăm mai bine pe piaţa din România, iar în acest moment lu­crăm la strategia de dezvoltare a afacerilor locale de asigurări de viaţă şi pensii private. Practic putem să creştem în două moduri, organic sau prin achiziţii, şi luăm în consi­derare ambele variante", a declarat Andreas Vassiliou, CEO pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul MetLife. El afirmă că extinderea pe plan local vizează asigurările de viaţă, dar şi pensiile private. Aviva este prezentă pe ambele segmente de piaţă.

Subsidiara locală a Aviva a fost scoasă la vânzare deoarece grupul britanic are o nouă strategie care presupune renunţarea la operaţiunile de pe pieţe de dimensiuni mici, precum România, Cehia sau Ungaria.

Aviva România a avut anul trecut afa­ceri de 89 mil. lei (21 mil. euro). Aviva mai administrează şi un fond de pensii private obligatorii cu active de 403 mil. lei (93 mil. euro) şi peste 400.000 de participanţi.

O companie de asigurări este evaluată ca multiplu de prime brute subscrise. Astfel, dacă Aviva ar fi evaluată de 1-1,5 ori din primele subscrise anul trecut, valoarea tranzacţiei ar fi cuprinsă între 20 şi 30 mil. euro. Firmele de asigurări se vindeau şi la 200% din afaceri în anii de boom, dar cotaţiile au mai scăzut pe fondul crizei.

Alico, intrată sub umbrela MetLife la sfârşitul anului trecut, este al treilea jucător din piaţa locală a asigurărilor de viaţă, cu afaceri de 205 milioane de lei (circa 50 mil. euro) anul trecut.

Compania admi­nis­trează şi un fond de pensii private obligatorii cu active de 425 milioane de lei (98 mil. euro) şi peste 350.000 de participanţi.

Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico România, declara recent că asigurătorul ţinteşte primul loc din piaţa asigurărilor de viaţă într-un interval de cinci ani, inclusiv prin achiziţii.

Odată cu achiziţia Aviva, Alico s-ar apro­pia puternic de al doilea jucător din piaţa asigurărilor de viaţă, compania BCR Asigurări de Viaţă, deţinută de grupul austriac Vienna Insurance. BCR Asigurări de Viaţă a avut afaceri de 72 mil. euro în 2010. Pe segmentul pensiilor private s-ar crea al treilea jucător din piaţă.

Nici Bill Toppeta, şeful operaţiunilor internaţionale ale MetLife, nu a dorit să ofere detalii despre eventualele ţinte de achiziţii ale grupului. "De fiecare dată când suntem într-un astfel de proces apar imediat avocaţii şi trebuie să semnăm contracte de confi­denţialitate. Nu putem să spunem nimic."

O altă ţintă pentru MetLife ar putea fi operaţiunile de asigurări ale grupului olandez ING, care se pregăteşte să separe divizia de asigurări de cea bancară. Olandezii nu au anunţat deocamdată o strategie pentru Europa Centrală şi de Est, dar în alte regiuni sunt deja în proces de vânzare a operaţiunilor. ING deţine în România cea mai mare companie de asigurări de viaţă şi administrează un fond de pensii private obligatorii cu active de 2,3 miliarde de lei. ING Asigurări a subscris anul trecut prime de 543 milioane de lei (129 mil. euro).

Pe măsură ce unele grupuri străine urmăresc să iasă din Europa Centrală şi de Est, altele încearcă să-şi extindă prezenţa în regiune. De exemplu, grupul belgian KBC vrea să iasă de pe piaţa poloneză, unde deţine compania Warta, iar printre potenţialii cumpărători se numără Vienna Insurance, Allianz, Generali sau AXA, potrivit informaţiilor din presa internaţională.

Americanii de la MetLife încearcă să se extindă pe pieţele emergente în contextul în care divizia internaţională susţine în proporţie de 40% businessul grupului. MetLife a avut o prezenţă discretă în Europa de Est până anul trecut, când a plătit 16 miliarde de dolari pentru Alico, companie prezentă în peste 50 de ţări.

MetLife are afaceri de circa 1,5 miliarde de dolari în Europa Centrală şi de Est şi peste 8 milioane de clienţi. "Este o regiune importantă pentru MetLife şi vrem să ne poziţionăm mai bine în această zonă. MetLife are o expertiză mai mare în zona achiziţi­ilor. Sunt bani suficienţi, dar depinde de oportunităţile care apar", a spus Vassiliou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO