Bănci și Asigurări

Goldman Sachs, „caracatiţa vampir“, din nou în centrul lumii politice, financiare şi atenţiei publice

Goldman Sachs, „caracatiţa vampir“, din nou în...

Autor: Catalina Apostoiu

01.12.2016, 00:04 954
Un finanţist crescut de Goldman Sachs, o bancă de investiţii cu atât de multă influenţă încât a fost asemuită cu o „caracatiţă vampir încolăcită pe faţa umanităţii“ şi un „rege al falimentelor“ ar putea ocupa poziţii-cheie în guvernul lui Trump.
 
Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, majoritatea executivilor de pe Wall Street ar fi spus că un lucru e sigur indiferent de cine va câştiga: următorul secretar al Trezoreriei nu va veni din rândul foştilor executivi ai Goldman Sachs, scrie Wall Street Journal.
 
Motivul pentru care aceştia erau atât de siguri era legat de imaginea Goldman atât de „şifonată“ în mintea publicului de criza financiară că niciunul din foştii săi reprezentanţi nu ar fi putut fi propuşi, şi cu atât mai puţin confirmaţi în poziţii de top în cadrul guvernului.
 
Ca atât de multe alte lucruri considerate drept sigure, şi acesta a fost infirmat: preşedintele ales Donald Trump l-a ales pe Steven Mnuchin, fost executiv al Goldman, pentru poziţia de secretar al Trezoreriei.
 
Mnuchin a lucrat în cadrul companiei timp de 17 ani, mare parte a anilor ’90 la divizia de ipotecare deşi a supervizat şi strategia online a companiei. Mnuchin a fost făcut partener în 1994.
 
Dacă va fi confirmat în poziţia de secretar al Trezoreriei, Mnuchin va fi alt treilea fost bancher al Goldman care a deţinut această poziţie în mai puţin de 25 de ani. Robert Rubin a avut acest rol în cel de-al doilea mandat al preşe­dintelui Bill Clinton, iar Henry Paulson Jr. a ocupat poziţia în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui George W. Bush şi l-a adus cu el pe bancherul Goldman Robert Steel ca adjunct. În timp ce criticii firmei consideră legăturile extensive ale acesteia cu guvernul un semn al influenţei exagerat de mari a Wall Street-ului, partenerii Goldman privesc astfel de poziţii drept un mod important de a-şi încheia cariera din lumea financiară. Iar legăturile companiei cu guvernul se întind cu mult dincolo de Trezorerie, dar nu se limitează numai la guvernul american. Guver­natorul Băncii Angliei Mark Carney, fost şef al băncii centrale canadiene, a fost bancher la Goldman timp de 13 ani.
 
Preşedintele BCE Mario Draghi a fost vicepreşedinte şi managing director al diviziei internaţionale a firmei în perioada 2002-2005. Foşti consultanţi şi angajaţi ai Goldman au deţinut poziţii de guvernatori ai băncilor centrale din Australia, Grecia şi Africa de Sud.
 
Cel care a iniţiat această tendinţă a fost liderul băncii, Sidney Weinberg, cel care a condus Goldman timp de peste trei decenii şi a supervizat transformarea acesteia dintr-o firmă de nivelul doi într-o elită a investment banking-ului. Acesta a fost un prieten apropiat al preşedintelui Lyndon Johnson, căruia i-a recomandat mai mulţi bancheri Goldman pentru poziţii cheie din guvern.
 
Influenţa acestuia la Casa Albă a urcat statutul Goldman în Washington, iar firma şi-a consolidat poziţia în anii í90 şi începutul anilor 2000.
 
Revenirea Goldman la vârful guvernului SUA reprezintă o evoluţie surprinzătoare având în vedere cât de mult a avut de suferit imaginea firmei în timpul crizei financiare. CEO-ul Lloyd Blankfein şi alţi executivi ai firmei au fost aduşI în faţa Congresului în legătură cu tranzacţii care au implicat instrumente financiare complexe despre care se crede că au alimentat criza financiară.
 
În 2010, Goldman a devenit întruchiparea Wall Street-ului şi a crizei în urma unui articol publicat de revista Rolling Stone, în care firma era caracterizată drept o ìuriaşă caracatiţă vampir încolăcită pe faţa umanităţiiî.
 
În urma acestui articol, Goldman, care se concentrase exclusiv asupra reputaţiei sale din rândul clienţilor, a luat măsuri pentru a-şi reface imaginea.
 
În poziţia de secretar al comerţului, Donald Trump l-ar putea numi pe miliardarul Willbur Ross, potrivit Deutsche Welle. Ross, în vârstă de 78 de ani, este un alt susţinător puternic al lui Trump şi a influenţat poziţiile acestuia în domeniul politicii comerciale, în special în ceea ce priveşte criticarea acordului NAFTA cu Canada şi Mexicul.
 
Ross a fost supranumit ìregele falimentuluiî pentru achiziţionarea, restructurarea şi apoi vânzarea unor companii cu probleme.
 
Goldman Sachs a primit porecla de  ìcaracatiţă vampirî de la ziaristul Matt Taibbi de la revista Rolling Stone. Mai exact, Taibbi scria în 2009 despre Goldman că este ìmarea maşinărie americană de făcut bule speculative. Cea mai puternică bancă de investiţii din lume este o mare caracatiţă vampire înfăşurată pe faţa umaniţăţii, care-şi îndeasă neobosită trompa în orice miroase a baniî.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO