Bănci și Asigurări

Gothaer a raportat în 2016 prime subscrise în valoare de 97,8 mil. lei, în creştere cu 20%. “Am avut un an bun în ciuda unei pieţe de asigurări marcate de schimbări şi evenimente care nu au avut rolul de a impulsiona dezvoltarea industriei.”

Anca Băbăneaţă, CEO al Gothaer Asigurări Reasigurări

Anca Băbăneaţă, CEO al Gothaer Asigurări Reasigurări

Autor: Cristina Bellu

24.04.2017, 12:49 642

Gothaer Asigurări, subsidiara locală a grupului german cu acelaşi nume, a încheiat 2016 cu o creştere de aproape 20% a primelor brute subscrise (PBS) faţă de 2015, ajungând la valoarea de 97.8 mil. lei.

Avansul s-a datorat creşterii înregistrate pe aproximativ toate formele de asigurare şi cu preponderenţă pe linia asigurărilor facultative Casco.

Dinamica pe această linie a fost de peste 29% în 2016, respectiv 9.05 mil. lei, o creştere importantă înregistrându-se şi pe segmentul Property, cu o pondere de 22%.  

“Am avut un an bun în ciuda unei pieţe de asigurări marcate de schimbări şi evenimente care nu au avut rolul de a impulsiona dezvoltarea industriei. Am înregistrat creşteri pe mai toate formele de asigurări, precum cea a asigurărilor Casco şi consolidări de poziţie pe segmente cum este cel al asigurărilor de Garanţii”, spne Anca Băbăneaţă, CEO al Gothaer Asigurări Reasigurări.  
 
Anul trecut, Gothaer a achitat despăgubiri în valoare totală de peste 42.5 mil. lei, segmentele de asigurări pe care au fost avizate cele mai multe dosare de daună fiind Casco (24.1 mil. lei), urmat de Agro (9.7 mil. lei). Cea mai mare daună plătită în 2016 de companie a fost în valoare de 754.437 lei, aferentă unei asigurări de Garanţii.

Durata medie de plată a dosarelor de daună, de la data depunerii ultimului document la data plăţii, a fost în medie de 4,7 zile pentru Casco şi de 3 zile pe segmentul Property.

Totodată, compania a înregistrat o creştere semnificativă a portofoliului de clienţi, respectiv de 49%, reflectată şi în creşterea numărului de poliţe care a fost cu 50% mai mare faţă de anul precedent.
 
În decursul anului trecut a fost consolidată şi relaţia cu brokerii de asigurare, parteneri strategici ai companiei. Astfel, 85% din primele brute subscrise de Gothaer Asigurări Reasigurări au fost intermediate de partenerii din piaţa de brokeraj.  

În ansamblu, rezultatele Gothaer în România sunt în linie cu evoluţia grupului din care face parte.  Date preliminare arată că profitul consolidat al grupului Gothaer pentru 2016 a crescut cu aproximativ 4,5%, depăşind 140 mil. euro.

O parte din excedent este destinată consolidării bazei capitalului propriu, acesta crescând cu 10% şi depăşind 2 mil. euro (2,021 mil. euro) până la sfârşitul anului. Şi rezultatul câştigat din investiţii de capital a crescut cu 13,4%, până la 1,375 mil. euro. În ceea ce priveşte primele brute subscrise la nivelul grupului – după consolidarea modelului de afaceri conform pieţei –au înregistrat o valoare de 4,38 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO