Bănci și Asigurări

Gothaer: Furtunile au afectat în acest an de două ori mai multe locuinţe şi au produs cu 60% mai multe pagube în agricultură

Gothaer: Furtunile au afectat în acest an de două ori...

Autor: Roxana Rosu

09.10.2017, 12:08 189

Numărul locuinţelor afectate de furtuni în primele nouă luni ale anului a fost de două ori mai mare decât în perioada similară din 2016, potrivit datelor colectate de firma de asigurări Gothaer, fenomele meteo severe producând şi cu 60% mai multe pagube culturilor agricole, ca valoare. 

”Se vorbeşte mult despre efectele furtunilor asupra locuinţelor din România în ultima perioadă, iar datele Gothaer confirmă faptul că acest risc este din ce în ce mai prezent. De la începutul anului şi până la sfârşitul lui septembrie, numărul dosarelor de daună deschise pentru pagube produse de furtună pe segmentul asigurărilor de locuinţe a crescut cu 100%, cea mai mare despăgubire ridicându-se la aprox. 60.000 lei”.

Din perspectiva zonelor cele mai afectate de furtună, evenimentele meteo înregistrate în data de 17 septembrie au plasat judeţul Timiş în fruntea clasamentului, aproape 50% dintre dosarele avizate la Gothaer provenind din acest eveniment. În cazul dosarele deschise ca urmare a acestei furtuni, durata medie de instrumentare, de la data avizării la data plăţii,  a fost de 4 zile la Gothaer.

Următorul în top este judeţul Cluj, cu 20% dintre dosarele avizate. Datele reflectă dosarele deschise pe segmentul asigurărilor de proprietăţi, incluzând atât locuinţe, clădiri comerciale, cât şi culturi agricole.

Pe segmentul agricol, la Gothaer au fost avizate, în perioada menţionată, cu 37% mai puţine dosare de daună, comparativ cu perioada similară a anului precedent, severitatea evenimentelor produse şi a despăgubirilor fiind însă cu 60% mai mare.

Valoarea medie a despăgubirilor plătite pe segmentul agricol ca urmare a producerii riscului de furtună s-a ridicat la aproximativ 55.000 lei, cel mai mare eveniment produs ridicându-se însă la valoarea de 1.200.000 lei.

”Furtunile produc pagube de valori diferite culturilor agricole şi locuinţelor. La locuinţe, cele mai frecvente pagube sunt înregistrate la acoperişuri şi bunuri casabile (ferestre, pereţi din cărămidă şi/sau sticlă), în vreme ce culturile agricole pot fi - integral sau parţial, - afectate de furtună, pe suprafeţe sensibil mai mari. Pentru ambele forme observăm că s-au înregistrat severităţi din ce în ce mai mari, ceea ce conturează forţa ridicată, mai agresivă a fenomenelor meteo înregistrate”, declară Alin Enescu, Director Daune Gothaer Asigurări Reasigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO