Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha au ieftinit ipotecarele în euro şi au redus avansul la 15%

Grecii de la Alpha au ieftinit ipotecarele în euro şi au redus avansul la 15%

Autor: Ciprian Botea

16.01.2012, 00:00 345

Alpha Bank, subsidiara locală a grupului elen cu acelaşi nume, a tăiat de la 25% la 15% avansul minim la creditele imobiliare şi a redus cu până la o jumătate de punct procentual marja de dobândă. Astfel, marja de dobândă pentru clienţii care plătesc un avans de 15% din preţul locuinţei cumpărate pe credit este de 5,5 puncte procentuale peste indicatorul Euribor la trei luni. La cotaţia actuală a dobânzilor pe piaţa interbancară costul nominal al unui credit ajunge la 6,89% pe an.

Clienţii care au strâns un sfert din suma necesară plătesc o dobândă variabilă de 6,64% pe an după ce marja fixă a fost redusă cu o jumătate de punct procentual, la 5,25 puncte. Comisionul de analiză a dosarului este de 400 de euro la care se adaugă şi cheltuielile cu evaluarea imobilului adus în garanţie, care variază între 434 şi 620 de lei.

Scăderea avansului la numai 15% este contrară noilor reglementări privind creditarea, care urmează să intre în vigoare luna viitoare şi care obligă băncile să solicite un avans de cel puţin 25% la creditele ipotecare în euro. Cu un avans minim de 25%, Alpha era până acum una dintre puţinele bănci care se încadrau în noile standarde cerute de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO