Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha şi Bancpost au avut pierderi de 57 mil. €

Grecii de la Alpha şi Bancpost au avut pierderi de 57...

Autor: Ciprian Botea

29.03.2013, 00:07 2563

Subsidiarele locale ale băncilor elene Alpha şi Eurobank (Bancpost) au raportat anul trecut pierderi de 57 mil. euro din cauza presiunii creditelor neperformante şi în contextul scăderii cu două cifre a veniturilor din dobânzi şi comisioane, potrivit datelor publicate la Atena.

Eurobank a avut o pierdere netă de peste 35 mil. euro în 2012, în creştere cu 40% faţă de anul anterior, după ce o cincime din veniturile operaţionale s-au evaporat, în timp ce Alpha a avut un rezultat negativ de 22 mil. euro, faţă de un profit brut de 12 mil. euro în anul anterior.

Cele două bănci au avut cheltuieli cu provizioanele de peste 200 mil. euro, la venituri operaţionale de 350 mil. euro. La acestea se adaugă cheltuieli operaţionale de 220 mil. euro. Creşterea provizioanelor vine în contextul în care rata creditelor neperformante a continuat să crească şi a ajuns la 23% în cazul Bancpost şi 13% în cazul Alpha Bank.

Scăderea veniturilor şi creşterea ratei creditelor neperformante vine în contextul în care bilanţurile de credite ale celor două bănci au continuat să se subţieze.

Alpha şi Bancpost raportau la finalul lunii decembrie credite de 6 mld. euro, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Depozitele, în schimb, s-au menţinut la echivalentul a 3 mld. euro, grecii reuşind astfel să oprească ieşirile de bani din anii trecuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO