Bănci și Asigurări

Grecii de la Bancpost au revenit pe profit în primul trimestru

Grecii de la Bancpost au revenit pe profit în primul...

Autor: Anca Dumitrescu

18.05.2015, 00:04 232

Subsidiarele locale ale grupului elen Eurobank, dintre care cea mai mare este Bancpost, au înregistrat în primul trimestru un profit de 2,3 mil. euro, după ce în fiecare trimestru de anul trecut au avut pierderi provocate de provizioanele constituite în contul creditelor neperformante, potrivit datelor publicate la Atena. Pierderile cumulate de anul trecut se ridicaseră la 151 milioane de lei.

Activele administrate de greci pe piaţa românească se situau la sfârşitul primului trimestru la 3,3 miliarde de euro, în creştere cu circa 40 milioane de euro faţă de nivelul de la finalul anului trecut.

Veniturile operaţionale au atins 36,5 milioane de euro în primul trimestru, în uşoară scădere faţă de trimestrul anterior. Soldul brut al creditelor a crescut cu 2% în intervalul analizat faţă de finalul anului trecut, la 2,6 miliarde de euro.

Volumul depozitelor atrase de Bancpost a scăzut însă cu 3% în perioada ianuarie-martie, la 1,82 miliarde de euro. Depozitele au totuşi o creştere marginală de circa 20 milioane de lei faţă de primul trimestru de anul trecut.

Subsidiarele Eurobank au înregistat în primul trimestru cheltuieli ope­raţionale de 25,2 milioane de euro.

Raportul de eficienţă costuri/venituri este însă de aproape 70%, mult peste media sistemului bancar.

La finalul primului trimestru, creditele cu întârzieri la plată de peste 90 de zile se ridicau la 825 milioane de euro, faţă de 800 de milioane de euro la sfârşitul anului trecut. Banca a constituit în primele trei luni provizioane pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante de 9,8 milioane de euro, faţă de 41 milioane de euro în trimestrul al patrulea al anului trecut.

La nivel de grup Eurobank, a treia mare instituţie de credit din Grecia, a raportat pentru primul trimestru pierderi de 94 milioane de euro, în scădere de la 524 milioane euro în trimestrul patru, respectiv 207 milioane euro în primul trimestru al anului trecut.

Veniturile operaţionale au fost de 463 milioane de euro. Grupul a constituit provizioane pentru credite neperformante de 303 milioane de euro.

Eurobank mai deţine pe piaţa locală o companie de credite de consum, una de leasing, două societăţi de asigurări, precum şi o divizie imobiliară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO