Bănci și Asigurări

Grecii de la Marfin si-au planificat active de 890 mil. euro si dublarea profitului

Grecii de la Marfin si-au planificat active de 890 mil. euro si dublarea profitului

Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Egnatia Bank: Deschidem inca 12 sucursale in orasele cu potential mare

18.02.2008, 21:49 142

"Am dezvoltat deja o retea de sucursale care se maturizeaza si incep sa aduca business", a comentat Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Egnatia Bank. Banca opera la sfarsitul anului trecut o retea de 19 unitati, fata de opt in decembrie 2006. Numarul de unitati va ajunge anul acesta la 31, noile sucursale urmand sa fie deschise in orasele cu potential de afaceri din tara.
Pentru a sustine dezvoltarea filialei locale, grecii vor opera o majorare de capital de 20 de milioane de euro, afirma Sofianos. In prezent Egnatia are un capital social de 35 de milioane de euro, insa mai are si o linie de credit subordonat de la banca-mama. Banca ramane insa un jucator de talie mica, avand o cota de 0,6% din activele din sistem in decembrie.
Profitul net al bancii trebuie sa urce in 2008 la 8,3 milioane de euro, fata de 4,35 milioane de euro, cat a obtinut anul trecut.
Pana la sfarsitul primului trimestru Egnatia isi va schimba numele in Marfin Bank Romania, pentru a reflecta apartenenta la grup. Procesul de obtinere a aprobarilor este in faza finala, spune seful bancii. Si compania de leasing operata de grup pe piata locala - Egnatia Leasing - va adopta noua identitate corporativa, in paralel cu banca.
Grecii mai sunt prezenti si pe piata pensiilor private obligatorii prin Marfin Fond de Pensii. Dupa incheierea perioadei initiale de aderare, fondul a strans insa doar 198 de participanti, clasandu-se astfel pe ultimul loc in ierarhia celor 18 fonduri de pe piata, in conditiile in care a demarat operatiunile cu intarziere.
Soldul creditelor acordate de Egnatia Bank trebuie sa inregistreze de asemenea o dublare anul acesta, pana la 614 milioane de euro. Banca este orientata in special pe zona clientilor corporativi, desi incearca sa isi dezvolte si afacerile pe retail. "Suntem foarte atenti la ce finantam", spune Sofianos. In toamna trecuta banca a obtinut avizul BNR pentru utilizarea de norme proprii pentru creditarea persoanelor fizice, insa a preferat o abordare mai conservatoare, acceptand un grad maxim de indatorare de 60%, fata de alti jucatori care au mers pana la 70%.
Si pentru depozite este bugetata mai mult decat o dublare, pana la 307 mil. euro. Chiar si in aceste conditii, banca va ramane cu un indicator credite/depozite supraunitar, fiind astfel dependenta de finantarile primite de la actionarul majoritar. Situatia este insa similara pentru majoritatea bancilor din sistem, in conditiile in care atat companiile, dar si populatia au contractat imprumuturi mai mari decat depozitele constituite.
Egnatia va angaja anul acesta circa 160 de persoane, urmand sa ajunga la sfarsitul anului la 388 de salariati.
Grupul grec Egnatia a intrat pe piata locala in anul 2000, cand a preluat operatiunile BNP-Dresdner Bank, in cadrul unei miscari strategice de extindere pe pietele din regiune.
La inceputul anului trecut, Marfin Investment Group a preluat Egnatia Bank si Laiki Bank, cele doua entitati preluand ulterior identitatea grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO