Bănci și Asigurări

Grecii de la NBG mai au depozite de la clienţi de 700 mil. euro

Grecii de la NBG mai au depozite de la clienţi de 700 mil. euro

Autor: Razvan Voican

24.12.2012, 00:09 1343

National Bank of Greece, grupul elen care controlează Banca Românească, înregistrat la sfârşitul lunii septembrie un sold al depozitelor atrase de pe piaţa locală de circa 700 mil. euro, în scădere cu 100 mil. euro faţă de nivelul din urmă cu un an. Comparativ cu septembrie 2010 grecii au pierdut depozite în valoare de aproximativ 200 mil. euro, potrivit datelor publicate la Atena.

Banca Românească se numără printre instituţiile de credit care au menţinut presiunea pe dobânzile la depozite în încercarea de a nu pierde prea mulţi clienţi din cauza percepţiei legate de situaţia dificilă a băncilor din Grecia.

Chiar şi în prezent banca oferă dobânzi de 4,2% pe an la depozitele în euro pe patru luni, respectiv de 6,25% la cele în lei, cu efectele de rigoare la nivelul contului de profit şi pierdere.

În acelaşi timp, gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane a scăzut de la 51% în septembrie la 2011, la 44% în septembrie 2012.

Acestea sunt singurele cifre pe care NBG le-a mai publicat referitor la afacerile sale din România.

Banca Românească ar trebui să fuzioneze anul viitor cu Bancpost, însă deocamdată nu au fost făcuţi prea mulţi paşi în această direcţie nici măcar la Atena. NBG s-a oferit să cumpere toate acţiunile Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, ceea ce ar conduce la formarea celei mai mari bănci din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO