Bănci și Asigurări

Grecii, negri de suparare: Bancpost numara pierderile, iar Banca Romaneasca se uita cum scade profitul

Grecii, negri de suparare: Bancpost numara pierderile, iar Banca Romaneasca se uita cum scade profitul
30.08.2009, 17:02 220

Bancpost si celelalte subsidiare locale ale grupului financiar elen EFG Eurobank au inregistrat in trimestrul al doilea o pierdere neta de 3,5 mil. euro, dupa ce in primul trimestru pierderea fusese de 4,1 mil. euro, potrivit datelor prezentate de grup la Atena. Cumulat pe primele sase luni, rezultatul net indica un minus de 7,6 mil. euro) fata de un profit de 23,5 mil. euro in perioada similara din 2008. Rezultatele sunt calculate conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

"In prima jumatate a anului am fost afectati de cresterea neperformantei, care a afectat de altfel intregul sistem bancar. Pe de alta parte, noi am incercat sa mentinem o pozitie de lichiditate confortabila, iar asta a venit cu niste costuri, mai ales in primele luni ale anului, cand dobanzile au explodat", a explicat pentru ZF Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost.

El afirma ca Bancpost avea inca de la sfarsitul anului trecut o pozitie supralichida, creditele din bilant reprezentand doar 90% din depozitele atrase. In primul semestru bancile s-au concurat agresiv pentru atragerea de depozite, dobanzile urcand pana la 20% pe an la lei sau 8% pe an la euro, in conditiile in care capacitatea de economisire a clientilor in perioada de criza este limitata.

"Noi nu am vrut sa trecem aceste costuri integral asupra clientilor, pentru ca erau deja afectati de criza. Daca am fi facut-o, ar fi crescut si mai mult neperformanta", spune Bogza.

La jumatatea anului, Eurobank a raportat depozite atrase pe piata din Romania de 2,32 mld. euro fata de 2,35 mld. euro in martie. Soldul creditelor acordate a inregistrat de asemenea o contractie usoara in acest interval, coborand de la 3,75 mld. euro la 3,68 mld. euro.

Bancpost a fost lovita puternic de cheltuielile cu provizioanele pentru acoperirea unor pierderi potentiale din credite, care au erodat complet profitul operational de 64,5 mil. euro inregistrat in primul semestru. De altfel, grecii reusisera chiar o imbunatatire a profitului operational, de la 62 mil. euro in 2008, pe fondul reducerii cheltuielilor operationale cu 8%.

"Am incercat sa adresam problema (profitabilitatii, n. red.) reducand costurile pe toate segmentele, inclusiv pe cele cu personalul. Nivelul activitatilor este mai mic si nici nu poti sa le ceri clientilor sa faca eforturi, iar tu ca banca sa mentii nivelul salariilor la fel ca inainte de criza", mai spune seful Bancpost.

"Am recurs la introducerea a 5 zile de concediu fara plata optional, dar pe care l-a asumat toata lumea, de la presedinte la teller (operatorul de la ghiseu, n. red.). Efectele acestor masuri se vor simti insa mai ales in partea a doua a anului", a explicat Bogza. De altfel, seful Bancpost arata un optimism moderat pentru semestrul al doilea.

"Suntem ceva mai optimisti pentru a doua parte a anului si nu cred ca vom mai avea nevoie de majorari de capital. Dar cata vreme evolutia economiei se mentine incerta, nu pot face previziuni", noteaza Bogza.

La jumatatea anului, Bancpost avea un nivel al solvabilitatii (indicator care arata adecvarea capitalurilor la riscurile asumate) de 14,5%, conform metodologiei BNR, fata de un prag de 10%, asumat de banci si BNR in cadrul acordului cu FMI.

La Banca Romaneasca, detinuta de National Bank of Greece, profitul net in trimestrul al doilea a coborat la 5 mil. euro, fata de 6 mil. euro, cat obtinuse in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportarilor financiare ale grupului.

Provizioanele au pus presiune pe castigurile de la Banca Romaneasca, insa NBG noteaza in raportul sau ca in trimestrul al doilea nivelul cheltuielilor pentru deteriorarea portofoliului s-a stabilizat. Ponderea creditelor cu intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile (catalogate ca "pierdere" potrivit reglementarilor BNR) a ajuns la 5% din portofoliu in iunie, de la 2,7% in martie. La nivelul sistemului, media era insa in iunie de 8,3%, arata raportul NBG. Creditele acordate pe piata locala erau de 2,11 mld. euro la iunie, in timp ce depozitele totalizau 934 mil. euro.

 

Mihai Bogza, presedintele Bancpost: Am redus cu 10% numarul angajatilor

 

Bancpost si-a redus numarul de angajati cu 10% din septembrie anul trecut pana in prezent, respectiv cu 400 de persoane, si a inchis luna trecuta sapte unitati teritoriale pentru a-si reduce costurile, a declarat Mihai Bogza, presedintele bancii, citat de Mediafax. In prezent, banca are circa 3.550 de salariati.

"Logica este simpla: ne dimensionaseram personalul pentru un anumit volum de activitate, care in conditiile recesiunii nu va mai putea fi realizat. A trebuit sa ne ajustam si au existat plecari voluntare, dar si concedieri, ca urmare a restructurarii activitatii, bineinteles cu plata drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca", explica Bogza. De asemenea, in intelegere cu sindicatele, Bancpost a eliminat anumite facilitati din pachetele salariale. Recent, banca a incheiat a doua majorare de capital din acest an, cu aproximativ 430 mil. lei, capitalul ajungand astfel de la 1,09 mld. lei.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO