Bănci și Asigurări

Grecii nu si-au mai marit portofoliile de credite, dar au facut profit in trimestrul intai

Grecii nu si-au mai marit portofoliile de credite, dar au facut profit in trimestrul intai
07.06.2010, 20:10 49

Grupurile elene cumulau la sfarsitul primului trimestru crediteacordate de aproape 14 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel alBCR, cel mai mare grup financiar local, care avea in martie creditede putin peste 11 miliarde de euro.

Majoritatea grupurilor financiare elene mari au subsidiare laBucuresti, incepand de la Alpha Bank si National Bank of Greece laEurobank, Piraeus, ATE Bank (Banca Agricola a Greciei, controlatainca de stat), Emporiki (controlat de francezii de la CréditAgricole) si Marfin Egnatia (parte a grupului cipriot MarfinPopular Bank).

Creditul privat total era de aproape 49 de miliarde de euro lasfarsitul lui martie, potrivit datelor BNR, care contabilizeazainsa numai expunerile inregistrate in bilanturile bancilor locale,nu si pe cele externalizate. Astfel, raportat la soldul credituluipublicat de BNR, grecii au o cota de piata de 28%. Daca s-ar lua inconsiderare si creditele externalizate, cota de piata ar fi chiarmai mica.

Calculand dupa activele raportate la BNR, cota de piata abancilor cu actionariat elen era de putin peste 17%, potrivitdatelor pentru decembrie 2009.

Spre comparatie, subsidiarele locale ale bancilor eleneconcentreaza circa 27% din fondurile proprii totale din sistemulbancar. Desi oficialii BNR, incepand cu guvernatorul MugurIsarescu, au aratat in repetate randuri ca bancile cu actionariatelen sunt bine capitalizate si strict supravegheate, acestea auavut de suferit din cauza perceptiei legate de problemelefinanciare cu care se confrunta Grecia. Astfel, dupa acutizareaproblemelor Greciei, bancile elene au fost marginalizate pe pietelefinanciare, inclusiv subisdiarele locale confruntandu-se cureduceri ale limitelor de tranzactionare operate de ceilaltijucatori. Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD-SocGen,afirma recent ca pe piata au aparut adevarate "insule".

Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din BNR, subliniade asemenea recent ca bancile elene au o capitalizare peste mediasistemului, dar sunt penalizate de restul jucatorilor din cauzaperceptiei ca ar fi mai riscante. De altfel, Alpha Bank, Emporikisi Marfin au primit injectii de capital in primul trimestru. Decele mai multe ori, deciziile de ajustare a limitelor detranzactionare se iau la nivel de grup, iar subsidiarele localedoar le aplica.

Diferente semnificative de talie

Patru din cele sapte banci cu actionariat elen concentreazacredite de ordinul miliardelor de euro, dimensiunile lorcontrastand puternic cu cele ale celorlalte trei subsidiare, carenu reusesc sa treaca de cateva sute de milioane de euro. ?Grupulfinanciar Alpha Bank are cea mai mare expunere pe Romania dinpunctul de vedere al creditelor acordate, cu un sold de 4,2miliarde de euro. In primele trei luni ale anului soldul a coboratinsa cu 1%.

Eurobank, proprietarul Bancpost vine pe locul al doilea, insa lao distanta considerabila, cu un sold de putin peste 3,4 miliarde deeuro, nivel similar cu cel de la sfarsitul anului 2009.

Subsidiarele locale ale celor doua grupuri sunt singurele bancicu actionariat elen care intra in topul celor mai mari zecejucatori pe plan local. La sfarsitul anului trecut Alpha Bank s-apropulsat puternic in clasament, urcand pana pe pozitia a patra,dupa activele raportate la BNR.

Piraeus este foarte aproape de Eurobank, cu un sold alcreditelor de 3,38 miliarde de euro. Ambele grupuri au stagnat pecreditare in primul trimestru.

La Bucuresti, Piraeus Bank Romania a anuntat ca avea credite inportofoliu de 1,6 miliarde de euro la sfarsitul lui martie. Departea cealalta, ATE Bank a anuntat active de numai 353 de milioanede euro la martie, reusind totusi o crestere cu 5% fata dedecembrie. Banca a reusit totodata sa obtina un castig modic, de0,2 milioane de euro, dupa ce in primul trimestru din 2009 seconfruntase cu pierderi.

Marfin Bank a inregistrat cea mai ampla scadere, cu 1,5%, soldulcreditelor coborand la 461 de milioane de euro in martie.Variatiile procentuale sunt insa influentate si de baza decomparatie considerabil mai mica.

Profit de doua cifre, dificil de obtinut

Cel mai mare profit a fost anuntat de Banca Romaneasca, filialalocala a grupului National Bank of Greece, care a castigat 12milioane de euro in primul trimestru, in crestere cu 71% fata deaceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul este calculat conformstandardelor internationale de raportare financiara.

Piraeus Bank, un jucator de talie medie dupa activeleinregistrate in bilantul local, a calculat un castig de 10,3milioane de euro pentru primul trimestru, dupa standardeleromanesti de contabilitate, care prevad un tratament mai dur alcreditelor neperformante, cerand provizioane mai mari. Si Piraeus aafirmat ca a obtinut o crestere semnificativa a castigului fata deanul trecut, fara sa mentioneze insa o cifra.

Desi Alpha are cele mai mari active, profitul realizat in primultrimestru a fost modest, coborand la 8 milioane de euro, in scaderecu 62% fata de perioada similara din 2009.

Eurobank a reusit sa revina pe plus, cu un castig de 2 milioanede euro, dupa ce anul trecut se confruntase cu pierderi. MihaiBogza, presedintele Bancpost, subsidiara locala a grupului, spuneca si in 2010 accentul cade pe mentinerea soliditatii bancii. Elsubliniaza ca jocul provizioanelor poate aduce surprize importantepentru profit, in functie de cum va evolua piata.

Emporiki nu a prezentat rezultate pentru primul trimestru. Lasfarsitul anului trecut banca avea active de 182 de milioane deeuro si o pierdere de 18 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO