Bănci și Asigurări

Grupul BRD, profit net in crestere cu 85% anul trecut, la 1,4 miliarde lei.”Pe termen mediu, accelerăm investiţiile în digitalizare şi continuăm să rafinăm modelul de business”

Grupul BRD, profit net in crestere cu 85% anul trecut, la...

Autor: Roxana Rosu

08.02.2018, 08:15 2798

Grupul BRD a inregistrat anul trecut un profit net de 1,415 miliarde lei, în creştere cu 85,3% faţă de anul precedent, pe fondul veniturilor solide din activitatea de bază şi al costului de risc pozitiv, în timp ce venitul net bancar s-a majorat cu 4,9%, la 2,7 miliarde lei, excluzând elementele nerecurente

Raportat strict la nivelul bancii, profitul net a urcat la 1,380 miliarde lei, fata de 728.000 lei la nivelul anului 2016, potrivit raportului financiar preliminar. 

“In 2017, BRD a produs performante financiare si comerciale foarte solide si a obtinut rezultate promitatoare  in demersul de optimizare a experientei oferite clientilor, atat prin modernizarea canalelor digitale, cat si printr-o mai buna calitate a serviciilor. Pe termen mediu, ne vom indrepta toata atentia spre cresterea calitatii experientei si satisfactiei clientilor, accelerand investitiile in digitalizare si continuand sa rafinam modelul de business. In acelasi timp, ne vom pastra angajamentul fata de societatea romaneasca implicandu-ne in initiative sociale semnificative, printr-o serie de proiecte diverse, de la arta si cultura pana la inovare si tehnologie”, a declarat Francois Bloch, Directorul general al BRD Groupe Societe Generale.

Numarul de clienti activi a crescut cu 41.000 fata de anul trecut, dintre care persoanele fizice cu 38.000 si micile companii cu 3.000. 

Stocul de contracte de internet si mobile banking pentru clienti persoane fizice a ajuns la aproape 1,4 milioane, +21% fata de anul trecut. In special, numarul abonatilor MyBRD Mobile a crescut cu +45%. 

Creditele nete au crescut la 30,3 miliarde lei, cu 5,3% in comparatie cu sfarsitul lui 2016, sustinute de cresterea de pe segmentul persoanelor fizice cat si pe portofoliul mari clienti. Productia de credite pentru persoane fizice a continuat sa fie dinamica, ajungand la 6,4 miliarde lei (+13,8% fata de anul trecut), BRD avand o cota de 16,9% pe piata creditelor pentru persoane fizice.

Creditele non-retail au crescut usor, cu +0,4%, portofoliul de mari clienti inregistrand o evolutie pozitiva de +3,1% fata de anul trecut.

Depozitele au crescut la 44,2 miliarde lei, +3,8%, impulsionate de economiile clientilor retail (+5,8% fata de anul trecut), pe cand depozitele non-retail au fost cvasi-stabile (+0,5%) in contextul unei pozitii de lichiditate confortabile.

Veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere de +8,4%. Veniturile nete din comisioane (-1,2% fata de anul precedent) au fost influentate in mod nefavorabil de presiunea asupra comisioanelor aferente operatiunilor bancare, dar au beneficiat de venituri mai mari din activitati de administrare a activelor si pe piete de capital.

Cheltuielile operationale au ajuns la 1.473 milioane lei. Programul de transformare lansat de BRD, care va conduce la imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor nostri si eficienta operationala crescuta, a dus la inregistrarea unei cheltuieli nerecurente de 29 milioane RON, aferente costurilor de transformare anticipate pentru urmatorii trei ani. Excluzand acest element nerecurent, cheltuielile operationale au crescut cu +4,1% fata de anul trecut, ca urmare a costurilor mai ridicate cu forta de munca si a avansului investitiilor pe segmentul IT, in proiectele de transformare a modelului de afaceri la nivelul bancii.

Grupul BRD a continuat sa isi imbunatateasca performanta operationala, rezultatul operational brut crescand cu +5,9% fata de anul trecut, dupa ajustarea cu elementele nerecurente. Indicatorul cost/venit din activitatea de baza, la nivel de grup, a ajuns la 52,0% fata de 52,4% in 2016, potrvit raportului financiar al grupului.

Calitatea portofoliului de credite s-a imbunatatit in continuare, rata creditelor neperformante fiind redusa la 6,6% la finalul lui 2017 fata de 10,5% la finalul lui 2016, in timp ce gradul de acoperire s-a mentinut solid la 74,2%, comparativ cu 76,6% la finalul lui 2016 (toti indicatorii conform metodologiei ABE.

Profitul net a ajuns la 1,415 miliarde lei in 2017, +85,3% in dinamica anuala, conducand la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 20,1% in comparatie cu 11,8% anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO