Bănci și Asigurări

Grupul Raiffeisen a evaluat impactul legii dării în plată în portofoliul propriu la circa 50 mil. euro

Grupul Raiffeisen a evaluat impactul legii dării în...

Autor: Anelis Baciu

24.05.2016, 00:05 1277

Impactul legii dării în plată asupra Raif­fei­sen Bank, a patra bancă din sis­te­mul lo­cal, ar putea ajunge la circa 50 mil. eu­ro pe întreaga perioadă de aplicare a le­gii, potrivit unor calcule preliminare pre­zentate de grupul austriac în rapor­tul aferent primului trimestru din acest an.

Vedeţi AICI afirmatia grupului

Raiffeisen este singura instituţie de credit care face publică o analiză de im­pact a legii dării în plată, însă repre­zen­tan­ţii Raiffeisen Inter­na­tional subli­nia­ză că eva­luarea nu este pre­ci­să, o ana­liză exactă fiind greu de realizat în con­di­ţiile în care deo­cam­dată nu se cu­noaş­te numărul clienţilor care vor merge pe va­rian­ta dării în plată. 

La finalul primului tri­mestru din 2016, Raif­feisen avea un por­to­foliu de credite ipo­te­care de retail în va­loare de 1,3 mld. euro, iar două treimi din acestea îndeplinesc  cri­teriile legii dării în pla­tă, adică au o va­loare mai mică de 250.000 de euro.

Legea dării în plată a intrat în vi­goare pe 13 aprilie şi permite per­soa­nelor care au luat un credit pentru a-şi achi­ziţiona o locuinţă să o dea băncii, în ca­zul în care nu îşi mai pot plăti ratele, scă­pând astfel de datorie. Potrivit legii dării în plată, banca nu mai are dreptul să se îndrepte către veniturile sau bunurile clientului pentru a-şi recupera datoria şi nici nu mai poate apela la instanţa judecătorească.

Pot beneficia de darea în plată şi cli­en­ţii care sunt în proces de executare si­li­tă, însă cei care au luat credit prin pro­gramul guvernamental Prima casă nu vor putea beneficia de avantajele legii.

Darea în plată a trecut în pofida insistenţelor bancherilor şi ale BNR, care au criticat aspru proiectul legislativ şi au avertizat că va duce la îngreunarea accesului la finanţare pentru clienţi.

O bună parte din bănci au înăsprit deja con­diţiile de creditare prin majorarea avan­su­lui şi/sau creşterea marjei de dobândă.

Raiffeisen a fost pri­ma bancă locală care a luat şi a implementat decizia de majorare a avan­sului la creditele imo­biliare standard chiar înainte de a fi aprobată forma finală a legii dării în plată. Raiffeisen a mărit avansul de la 15% până la 35% la cre­ditele ipotecare în lei şi până la 40% la cele în euro.

Toate băncile din top zece, care con­trolează aproximativ 80% din piaţă, au majorat avansul cerut clienţilor pen­tru creditele ipotecare, atât în lei, cât şi la valută ca reacţie la darea în plată.

Piraeus a fost cea mai agresivă ban­ca când a venit vorba de majorarea avan­sului la creditele ipotecare standard, grecii urcând avansul cerut clienţilor, atât la lei, cât şi la euro la 40% din valoarea creditului. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO