Bănci și Asigurări

Grupul UniCredit reconfirmă oprirea extinderii în România

Grupul UniCredit reconfirmă oprirea extinderii în România

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Razvan Voican

16.05.2012, 00:05 2457

Grupul italian UniCredit îşi va concentra investiţiile din regiune spre subsidiarele din Rusia, Polonia, Turcia şi Cehia - pieţe pe care le consideră motoare de creştere, în timp ce planurile anterioare de extindere în Ungaria şi România rămân suspendate, afirmă Federico Ghizzoni, CEO al UniCredit Group, citat de agenţia Bloomberg.

El reconfirmă astfel decizia strategică de anul trecut privind îngheţarea procesului de expansiune pe piaţa românească de retail unde era prevăzută o ţintă extrem de ambiţioasă de până la 300 de unităţi noi.

În condiţiile în care economia României nu a reuşit să revină pe o traiectori de creştere solidă, iar cererea de credite de retail a rămas foarte scăzută, italienii au decis să mai aştepte cu extinderea.

Pe piaţa locală UniCredit controlează banca UniCredit Ţiriac Bank în parteneriat cu omul de afaceri Ion Ţiriac.

Anul trecut, reţeaua UniCredit Ţiriac Bank a crescut totuşi cu 10 sucursale, ajungând la un total de 245. La sfârşitul trimestrului I 2012 banca avea un bilanţ de 5,1 mld. euro, nivel care nu-i permite să se numere printre priorităţile regionale ale grupului, având nevoie în continuare de investiţii importante pentru ridicarea businessului de retail la un nivel comparabil cu divizia corporate, care joacă în continuare un rol-cheie pentru afacerile locale.

Italienii tocmai şi-au instalat un nou chairman, Giuseppe Vita, 76 de ani, înlocuindu-l pe germanul Dieter Rampl, care a demisionat după şapte ani. Vita consideră că UniCredit este singura bancă italiană care poate creşte pe piaţa externă, indicând Germania, Polonia şi Turcia drept ţinte principale.

Printre acţionarii importanţi ai UniCredit Group după nivelul participaţiei se numără Aabar, fondul de investiţii al Emiratelor Arabe Unite, care deţine 6,5%, şi banca centrală a Libiei, care controlează 4,9% din acţiunile italienilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO