Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR îndeamnă din nou băncile să crediteze economia: Rolul esenţial al băncilor într-o economie este să facă banii să circule, nu să băltească

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu consideră că pe partea ofertei de credite se întrunesc în mare măsură condiţiile pentru a fi încurajată activitatea de creditare.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu consideră că pe partea ofertei de credite se întrunesc în mare măsură condiţiile pentru a fi încurajată activitatea de creditare.

Autor: Claudia Medrega

22.06.2017, 00:08 704

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a lansat ieri un nou apel către bancheri să finanţeze economia, recomandându-le să apese mai mult pe pedala accelerării creditării, în special pentru companii, în condiţii de flexibilitate, dar şi de prudenţă.

„De mai multă vreme spu­nem că, pentru a fi sustenabil, ritmul re­mar­cabil de creştere înre­gis­trat de economia româ­neas­că de câţiva ani buni trebuie să se ba­zeze mai mult pe investiţii. Iar sistemul ban­car poate să apese ceva mai mult pe pedala accelerării creditării, în special pentru creditarea companiilor. Sper că băncile vor juca rolul de a selecta investiţiile profitabile, exact prin alegerea proiectelor pe care le finanţează. Alocarea resurselor incluse prin intermediul sectorului bancar poate constribui la o selecţie pozitivă de firme competitive, la prioritizarea investiţiilor după criterii profitabile, de piaţă“, a declarat Isărescu la o conferinţă organizată de Banca Naţională şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Ritmul de creştere al soldului creditării private la nivelul întregului sistem bancar a rămas anemic în ultimii ani, de doar 1-3%, soldul oscilând în jurul a circa 220 mld. lei (50 mld. euro).

Guvernatorul BNR consideră că pe partea ofertei de credite se întrunesc în mare măsură condiţiile pentru a fi încurajată activitatea de creditare. El a amintit că secto­rul bancar românesc este foarte bine capi­talizat, iar raportul credite/depozite este subunitar. Indicatorul de solvabilitate a ajuns la 18,33%, mai mult decât dublul pragului minim stabilit prin reglementare, iar rata lichidităţii imediate este de 40%, faţă de 30% la băncile europene. Nivelul de solvabilitate nu trebuie să scadă sub 8%, conform normelor europene, iar în România nivelul minim cerut de BNR este de 10%. Un indicator de solvabilitate mai mare arată că băncile pot face mai bine faţă unor şocuri. Însă, un nivel foarte ridicat al solvabilităţii nu este de dorit pentru că arată că băncile nu îşi utilizează resursele de care dispun pentru acordarea de credite şi realizarea de venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO