Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR: Nici nu ne-am gândit să intervenim pe piaţa valutară. Cursul s-a corectat de la sine

Guvernatorul BNR: Nici nu ne-am gândit să intervenim pe...

Autor: Claudia Medrega

30.06.2016, 18:08 638

Impactul votului pro-Brexit asupra pieţelor financiare a fost ”emoţional”, iar BNR nici măcar nu s-a gândit să intervină pe piaţa valutară, cursul de schimb corectându-se „de la sine” a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„A fost mai degraba un şoc emoţional. Pe piaţa monetară a fost imperceptibil. Cred că s-a exagerat când s-a spus că s-a mişcat ROBOR-ul. Mişcarea nu a fost determinată de intervenţia BNR. Noi nu comentăm intervenţiile noastre, ce facem pe piaţa valutară. Însă, pentru a arăta maniera emoţională în care s-au transmis informaţiile, vă spun că cel puţin nici nu ne-am gândit să intervenim pe piaţa valutară. Cursul s-a corectat de la sine. Mişcările în România au fost mai mici ca în alte cazuri”.

Percepţia de risc pe piaţa financiară internă s-a intensificat în urma rezul­tatului referendumului pri­vind Brexitul ducând la creşterea volatilităţii pe piaţa valutară şi piaţa monetară.

Costul leilor a ajuns la maximul ultimelor cinci luni, influenţat de decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană. Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de nivelul căruia se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a urcat vineri la 0,85% pe an, de la 0,76% pe an, în ziua anterioară. Ieri, Robor a rămas pe acelaşi palier, la 0,81%.

Pe piaţa valutară, moneda naţională s-a depreciat vinerea trecută faţă de euro cu 0,4%, cotaţia urcând la 4,5366 lei/euro, ceea ce a reprezentat cel mai ridicat ritm de creştere din februarie 2015 încoace. Monedele Europei emergente au pierdut teren faţă de euro. Valutele din regiune au fost însă mult mai volatile, forintul şi zlotul închizând cu o depreciere de peste 1% şi 2%. Cotaţia de referinţă leu/euro anunţată de BNR a recuperat în ultimele zile o parte din pierderi, dar a rămas peste 4,5 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO