Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR recomandă băncilor să dea credite mai multe, dar în condiţii de prudenţă. „Numai din plăţi şi schimburi valutare nu aveţi cum să faceţi profit“

Guvernatorul BNR recomandă băncilor să dea credite mai...

Autor: Claudia Medrega

23.05.2017, 00:08 774

„Acţionarii ar putea să vă tragă de urechi, să vă întrebe: ce faceţi cu atâta capital nefolosit. Sunt sigur că, dacă nu v-au întrebat, or să vă întrebe“, a transmis Isărescu bancherilor.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că situaţia financiară a băncilor s-a îmbunătăţit şi a îndemnat bancherii să-şi recâştige credibilitatea, să se apropie de clienţi şi să dea mai multe credite în condiţii de prudenţă, susţinând că acţionarii ar putea să-i întrebe ce fac cu resursele nefolosite, iar în viitor dacă nu vor fi profitabile, noile norme ale UE le vor presa să-şi majoreze capitalul.

„Dacă nu aveţi profitabilitate, normele UE vă cer să vă întăriţi capitalul chiar dacă acţionaţi în sens prudent. Numai din plăţi şi schimburi valutare nu aveţi cum să faceţi profit şi să vă întreţineţi structurile. Trebuie să daţi credite! Trebuie să daţi credite mai multe şi în condiţii de prudenţă. Maniera de a aborda prudenţa printr-un pas înapoi în ceea ce priveşte creditarea nu mai merge. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie să vă luaţi inima în dinţi şi să le admi­nis­traţi mai bine“, a declarat gu­vernatorul BNR Mugur Isărescu la Forumul Pieţei Finan­ciare „Viziunea 2020“ or­ganizat de Asociaţia Româ­nă a Băncilor (ARB).

Guvernatorul BNR a amin­tit că solvabilitatea şi li­chi­ditatea la nivelul sistemului ban­car sunt la niveluri ridicate, iar dobânzile sunt la minime isto­rice, însă, cu toate acestea, „creditul nu zburdă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO