Bănci și Asigurări

Guvernul are noroc: leul se intareste, dobanzile se reduc si prima de risc scade

07.01.2010, 23:03 31

Inceputul de an a adus o gura de oxigen nesperata pentru piatafinanciara interbancara. Leul a crescut pana la 4,17 lei, cel maibun nivel atins din primavara trecuta, in timp ce bancile aucoborat dobanzile la care isi imprumuta fonduri intre ele.

In plus, prima de risc perceputa in strainatate pentruasigurarea obligatiunilor romanesti s-a redus, reflectand operceptie mai buna a jucatorilor straini asupra economieiromanesti.

Totusi, economia are nevoie de finantare consistenta si inca lacosturi mai mici pentru a iesi din cea mai puternica recesiune dedupa 1989. Deocamdata bancherii se arata insa reticenti si spun caeste nevoie de mai multe masuri pentru deblocarea creditului inlei, in ciuda reducerii dobanzii- cheie de catre BNR cu jumatate depunct procentual, la 7,5% pe an.

"Inceputul de an a fost mai bun, ca volume, decat trimestrul alpatrulea din 2009. Am avut interes mai mare din partea jucatorilorstraini. Prima parte a anului cred ca va fi pozitiva pentru leu sima astept sa vedem euro tranzactionat si la 4 lei", comenteazadealerul unei banci de la Bucuresti.

Dobanzile pe piata interbancara au coborat totusi vizibil,pentru a se reintalni cu dobanda-cheie a BNR, la niveluri de 7%-8%pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO