Bănci și Asigurări

Guvernul PSD a aprobat „comisia pentru aderarea la moneda euro”

Premierul Viorica Dăncilă va conduce Comisia de aderare la euro alături de preşedintele Academiei Române

Premierul Viorica Dăncilă va conduce Comisia de aderare la euro alături de preşedintele Academiei Române

Autor: Iulian Anghel

22.03.2018, 00:05 1035

Până 15 noiembrie 2018, Comisia Naţională va prezenta „spre asumare politică” atât calendarul de trecere la moneda euro, cât şi „planul naţional de adoptare a monedei euro”.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonană de urgenţă de înfiinţare a „Comisiei naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro”, care urmează să pregătească calendarul de intrare a României în mecanismul unic de supraveghere şi de adoptare a mo­nedei euro, precum şi „acţiunile ne­cesare pentru pregătirea economiei şi societăţii româneşti şi asigurarea unei convergenţe reale”.

„Consider că ade­rarea la moneda euro, adop­tarea monedei euro este cel mai im­por­tant proiect după ade­rarea României la UE. Printr-o ordonanţă de urgenţă vom înfiinţa Co­misia naţională de fun­damentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în mecanismul unic de aderare la moneda euro, precum şi acţiunile necesare pentru pre­gă­tirea economică, dar şi a societăţii româneşti pentru acest pas important”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern în care a fost adoptată ordonanţa de urgenţă.

Potrivit actului normativ citat, pentru a asigura o largă reprezen­tativitate, Comisia va reuni repre­zentanţi ai instituţiilor publice guver­na­mentale cu responsabilităţi în pre­gătirea aderării şi derularea refor­melor structurale, Adminis­traţiei Prezidenţiale, confederaţiilor patro­nale şi sindicale, Băncii Naţio­nale şi ASF, dar şi „personalităţi ale ştiinţei, culturii şi mediului academic, organi­zaţiilor neguvernamentale, struc­tu­rilor asociative”.

Comisia Naţională va fi condusă de prim-ministrul României şi de preşedintele Academiei Române, în calitate de copreşedinţi, şi de doi vicepreşedinţi, respectiv guvernatorul BNR şi viceprim-ministrul desemnat de prim-ministru prin decizie.

Drumul până la aderarea euro nu este uşor, iar ţinta de aderare a fost amânată de mai multe ori. Pentru aderarea la euro trebuie îndeplinite cinci criterii nominale de convergenţă (criteriile de la Maastricht) şi un criteriu juridic care cere compatibilizarea legislaţiei de organizare şi funcţionare a BNR cu cea a BCE şi continuarea procesului de preluare şi transpunere în legislaţia naţională a reglementărilor comunitare (convergenţa juridică).

Aderarea este obligatorie, prin trata­tele de aderare, dar criza a amâ­nat planurile şi a extins scepticis­mul ţărilor care nu sunt încă în zona euro – nouă la număr, între care şi România. Actul normativ aprobat miercuri prevede că în coordonarea Comisiei de aderare la euro se înfiinţează grupuri tematice de lucru, respectiv: finanţe publice şi problematică monetară şi financiară; reforma şi modernizarea pieţei muncii, a educaţiei şi sănătăţii; aspecte legislative; informarea publică şi protecţia consumatorilor.

Potrivit calen­darului aprobat, până la 15 noiem­brie 2018, Co­misia naţională va prezenta spre asumare politică atât calendarul de trecere la moneda euro, cât şi planul naţional de adoptare a monedei euro, care să stabilească o serie de acţiuni concrete pe mai multe paliere - tehnice, organizatorice, juridice şi de comunicare. Guvernul spune că angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă o ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare şi structurale necesare creşterii flexibilităţii economiei româneşti.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat luni că va fi înfiinţată Comisia naţională pentru aprobarea planului de fundamentare şi de aderare la euro până în 2024: „Doamna prim-ministru ne-a informat că în această săptămână, prin hotărâre de guvern, se va înfiinţa Comisia naţională pentru aprobarea planului de fundamentare şi de aderare la moneda euro până în 2024, comisie din care vor fi invitaţi să facă parte reprezentanţi din Academia Română, preşedinţie, guvern, părţi interesate din societatea civilă, alte instituţii, structurile asociative ale auto­rităţilor locale, în aşa fel încât până la 15 noiembrie cel târziu calen­darul de implementare şi planul de acţiune şi de măsuri să fie aprobat.”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO