Bănci și Asigurări

Horia Ciorcilă, Banca Transilvania: România are particularităţile ei şi credem că noi, având ADN românesc, putem să înţelegem cel mai bine ceea ce au nevoie clienţii. „Mă bucur să văd că avem peste 28.000 de ac­ţio­nari români persoane fizice, iar aproape 55% din capitalul Băncii Transilvania este românesc.“

Horia Ciorcilă, Banca Transilvania: România are...

Autor: Cristian Hostiuc

10.05.2018, 00:08 2730

Horia Ciorcilă, preşedintele Băn­cii Transilvania, spune că în acest moment prioritatea este inte­grarea Bancpost în banca din Cluj paralel cu gestionarea businessului Grupului Financiar BT, care este foarte dinamic.

Banca nu are în acest moment alte prio­ri­tăţi de achiziţie, dar suntem atenţi la evoluţiile pie­ţei şi la alte oportunităţi care ar putea apărea.

Ciorcilă, reales preşedinte al băncii pentru a cincea oară, spune că poziţia numărul 1 în pia­ţă nu este un obiectiv direct, dar dacă „rea­liză­rile noastre şi tendinţele din piaţă ne vor duce pe primul loc, sunt sigur că vom livra rezul­tate foarte bune în continuare“.

Cota de piaţă a fost pentru noi un obiectiv pentru că strategia şi ambiţia a fost să devenim un jucător important naţional, să atingem masa critică şi volume care să ne asigure suc­cesul ca bancă universală, a menţionat el.

În 2002, când Ciorcilă a preluat poziţia de pre­şedinte al Consiliului de Administraţie, cota de piaţă a băncii din Cluj era de 1,8%, iar va­loa­rea bursieră era de 55 milioane euro.

În acest mo­ment, cota de piaţă este de aproape 14%, iar va­loarea bursieră a băncii este 2,48 miliarde euro.

Ciorcilă spune că era greu de imaginat acest succes atunci când banca s-a fondat într-un apartament din Cluj, dar spune că acest succes i se pare irepetabil în condiţiile de astăzi, când România şi economia sunt total diferite faţă de acum două decenii.

Într-o discuţie cu ZF, Ciorcilă vorbeşte des­pre punctele tari şi punctele slabe ale băn­cii, despre cele mai bune decizii pe care le-a luat în calitate de preşedinte, despre criza din 2009 când banca a trebuit să se reinventeze şi să se adapteze la condiţiile pieţei, dar şi despre cele două achiziţii de bănci care au adus-o în pos­tura de a fi numărul 2 în România şi chiar de a ajunge numărul 1.

Ciorcilă spune că banca este pregătită să sus­­ţină economia şi businessul din poziţia de li­der fiind puternic capitalizată cu acces la fi­nan­ţări şi cu susţinerea şi încrederea acţio­na­ri­lor. „Mă bucur să văd că avem peste 28.000 de ac­ţio­nari români persoane fizice, iar aproape 55% din capitalul Băncii Transilvania este românesc.“

Ciorcilă conduce banca din poziţia de preşedinte de 16 ani iar în această perioadă a avut numai doi CEO, ceea ce explică şi această creştere, respectiv transformarea dintr-o bancă regională într-o bancă naţională.

Pentru că crede în această bancă, Ciorcilă este şi principalul acţionar individual, deţinând 4,93%.

În orice situaţie ar fi, Ciorcilă este legat direct de Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO