Bănci și Asigurări

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a vândut 23 de milioane de acţiuni ale băncii pentru a-şi rambursa un împrumut

Autor: Cristian Hostiuc

18.06.2015, 10:06 21980

Horia Ciorcilă, preşedintele de aproape 15 ani a Băncii Transilvania şi unul dintre acţionarii semnificativi, a vândut miercuri un pachet de 23 de milioane de acţiuni ale băncii, în valoare de aproximativ 11 milioane de euro.

”Am vândut o parte din acţiunile pe care le deţin pentru a rambursa un împrumut către o bancă, luat în 2007”, a menţionat Ciorcilă pentru ZF.

El nu a dorit să menţioneze banca căreia i-a rambursat împrumutul, invocând un acord de confidenţialitate.

Ciorcilă, unul dintre fondatorii băncii, deţine în jur de 5% din capital prin intermediul unei companii nerezidente.

”Deşi în raportări Banca Transilvania apare la categoria Instituţie cu Capital Majoritar Străin, ea în realitate întotdeauna a avut capital majoritar românesc, deoarece sunt români care sunt acţionari dar prin intermediul unor companii nerezidente, aşa cum sunt şi eu. Banca Transilvania întotdeauna a avut un capital majoritar românesc cuprins între 55-60%”, a menţionat Ciorcilă.

Banca Transilvania a avut o evoluţie spectaculoasă la bursă în ultimul an, înregistrând o creştere de peste 40% faţă o creştere aproape nesemnificativă a indicelui BET. După anunţul de achiziţie a Volksbank România, acţiunile Băncii Transilvania au crescut de la 1,6 lei/acţiune până la 2,4 lei/acţiune.

În ultimele două săptămâni acţiunile băncii au scăzut, fiind afectate de volatilitatea pieţelor financiare în urma creşterii posibilităţii Greciei de a intra în faliment.

Conform informaţiilor disponibile pe piaţă, Ciorcilă a luat un împrumut de la Bank of Cyprus pe care l-a garantat cu acţiunile pe care le deţinea la Banca Transilvania.

Ziarul Financiar vă recomandă şi: 

 

Omul care a băgat în faliment un imperiu de 146 de magazine. Avea afaceri de 140 de milioane de euro şi 3000 de angajaţi

Un nou producator de televizoare intra pe piata cu preturi mici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO