Bănci și Asigurări

HSBC va desfiinţa până la 25.000 de posturi pentru creşterea profitabilităţii

HSBC va desfiinţa până la 25.000 de posturi pentru...

Autor: Anca Dumitrescu

09.06.2015, 11:05 317

Banca britanică intenţionează să reducă activele ponderate în funcţie de risc (în funcţie de care este calculată rata de adecvare a capitalului), în valoare de 290 de miliarde de dolari, la mai puţin de o treime din nivelul actual, ţinteşte un profit de capital de peste 10%, până în 2017, şi să iasă de pe pieţe precum Turcia.

La sfârşitul anului trecut HSBC avea 258.000 de angajaţi cu normă întreagă.

Directorul general Stuart Gulliver a încercat în ultimii cinci ani să simplifice prezenţa globală a HSBC, pentru a face banca mai uşor de administrat, dar strategia a fost afectată de creşterea costurilor pentru conformitate, nivelul scăzut al dobânzilor şi încetinirea creşterii economice din Asia.

În aceste condiţii, HSBC, ale cărei activităţi sunt concentrate în Asia, vrea să obţină economii anuale de 4,5-5 miliarde de dolari până în 2017.

"Recunoaştem că lumea s-a schimbat şi trebuie să ne schimbăm odată cu ea. Am încredere că măsurile ne vor permite să captăm oportunităţile viitoare de creştere şi să oferim valoare acţionarilor", a declarat Stuart Gulliver .

Directorul general a indicat anterior că operaţiunile HSBC din Brazilia, Turcia, Statele Unite şi Mexic vor fi supuse unei restructurări radicale. Banca a anunţat marţi că va vinde operaţiunile din Turcia şi Brazilia, banca urmând să ofere pe piaţa braziliană numai servicii destinate marilor companii.

În acelaşi timp, HSBC intenţionează să accelereze investiţiile în Asia, în domenii precum managementul activelor şi asigurări şi să investească pe piaţa valutară, managementul plăţilor şi numerarului şi în alte afaceri.

În Marea Britanie, HSBC va separa banca de retail de activităţile de investment banking, iar până la sfârşitul anului va decide dacă să îşi transfere sediul central din Londra.

Conducerea HSBC analizează mutarea sediului central pentru reducerea impactului taxelor din Marea Britanie asupra finanţelor băncii şi pentru a scăpa de noile reguli europene în privinţa bonusurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO