Bănci și Asigurări

Ieşirile din rezervele valutare au atins maximul anului

Ieşirile din rezervele valutare au atins maximul anului

Foto Silviu Matei

Autor: Claudia Medrega

02.11.2012, 00:07 950

Ieşirile din rezervele valutare au atins în octombrie maximul ultimului an, de 2,9 mld. euro, evoluţia fiind influen­ţată, conform aprecierilor analiştilor, şi de intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru temperarea presiunilor de depreciere a leului.

Dacă în octombrie plăţile scadente în contul datoriei publice în valută au însumat doar 122,3 mil. euro, în noiembrie, plăţile în valută care ajung la scadenţă vor totaliza 1,7 mld. euro. Rezerva va fi însă susţinută de intrarea celor 1,5 mld. euro reprezentând a patra emisiune de eurobonduri plasată în acest an de Ministerul Finanţelor.

Rezervele valutare ale BNR s-au redus în octombrie la 31,8 mld. euro, de la 32,4 mld. euro în luna anterioară.

Presiunile de depreciere a leului au continuat în octombrie, cursul de schimb apropiindu-se de pragul de 4,6 lei/euro, aproape de recordul de la începutul lunii august. Ca şi în august, şi în octombrie BNR a hotărât să plafoneze sumele pe care băncile le pot împrumuta la dobânda-cheie de 5,25% pe an în schimbul garantării titlurilor de stat. Plafonul a coborât treptat de la 6 mld. lei la 4 mld. lei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO